Sreda 01.02.2012.
20:06
Srna

"Sud i tužilaštvo BiH ključ za vladavinu prava"

OHR u BiH: Valentin Incko
 

Incko je tokom razgovora o "nedavnim pokušajima osporavanja postojanja i nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH, koji se dešavaju unutar BiH", istakao da su Sud i Tužilaštvo BiH ključne institucije za obezbeđivanje vladavine prava u BiH.

On je podsetio da su ustavnost Zakona o Sudu BiH, kao i nadležnost ovog suda, već osporavani pred Ustavnim sudom BiH 2001. godine, te ponovo 2008. godine, i da je u oba navrata Ustavni sud BiH potvrdio da BiH posredstvom Suda BiH ima obavezu da provodi svoje ustavne odgovornosti.

Incko je naveo da je uspostavljanje ovih institucija bilo i ključni element strategije za zatvaranje Međunarodnog krivičnog tribunala u Hagu.

Incko se sastao i sa ministrom inostranih poslova Holandije Urijem Rosentalom, te tom prilikom istakao da put posleratnog oporavka BiH može biti deblokiran ukoliko međunarodna zajednica nastavi da podržava pozitivne političke inicijative i sprečava pokušaje osporavanja "poslijeratnog sporazuma i ugrožavanja države".

U saopštenju iz OHR-a navodi se da je Incko zahvalio Rosentalu na ogromnoj podršci koju je Holandija pružila BiH, te naglasio da države koje aktivno pomažu BiH u prevazilaženju aktuelnih problema treba da znaju da je njihova uloga neprocenjiva i da su izgledi za uspeh i dalje visoki.

2024 © - Vesti online