Četvrtak 02.02.2012.
08:00
24 sata

Naučnici dešifrovali "unutrašnji glas" ljudi

Nekoliko pristupa poslednjih godina pokazali su da su naučnici sve bliže čitanju naših misli. U studiji iz 2011. učesnici su elektrodama sa direktnim moždanim kontaktom mogli da pomeraju kursor po ekranu. Tehnika funkcionalne magnetne rezonance koja detektuje protok krvi u mozgu dala je obećavajuće rezultate u identifikaciji reči ili ideja o kojima je neko razmišljao.

Proučavajući uzorke protoka krvi povezanih sa određenom slikom, grupa naučnika na čelu sa Džekom Galantom sa kalifornijskog Univerziteta, pokazala je prošle godine da uzorci mogu da se koriste za "čitanje" slika o kojima se misli, piše BBC.

Sada su otišli korak dalje i fokusirali se na područje mozga koje se naziva superiorni temporalni girus (STG) koji je deo sistema za sluh, ali i važan deo mozga koji nam pomaže da složimo lingvistički smisao zvukova koje čujemo, prenosi sajt dnevnik.hr.

Naučna ekipa posmatrala je talase STG-a na 15 pacijenata koji su išli na operaciju zbog epilepsije ili tumora dok su slušali audio snimak različitih glasova kako recituju reči i rečenice.

Za tu potrebu tim stručnjaka koristio se modelom računara koji je pomogao u označavanju delova mozga koji su bili aktivni tokom različitih frekvencija ili zvukova.

Uz pomoć tog uređaja naučnici su mogli da pogode na koju od ponuđenih reči su pacijenti mislili. Mogli su čak i da rekonstruišu neke reči, pretvarajući moždane talase u zvukove.

Ovo otkriće moglo bi da nađe primenu kod osoba s poteškoćama u govoru. "Ti ljudi bi dobili takav uređaj koji bi izgovorio reč koju su oni zamislil", rekao je profesor Robert Najt.

2024 © - Vesti online