Sreda 01.02.2012.
14:31
24sata.info, Vestionline

Paukovi otkidaju sebi genitalije zbog ženki!

Naučnici su se dugo pitali zašto neki mužjaci paukova sami žrtvuju svoje genitalije, a odgovor su našli u nizu eksperimenata. Naučni tim predvođen bihevioralnim ekologom Daiqin Li na nacionalnom Univerzitetu u Singapuru proučavao je vrstu Nephilengys malabarensis.

Otkidanjem polnog organa mužjaci izbegavaju da ih ženke tokom odnosa pojedu
 

Mužjaci su puno manji od ženki, a ženke ih tokom parenja često pojedu ili samo ubiju.

Pre ovog čina polnog kanibalizma, neki mužjaci uspeju da pobegnu. Međutim, muški polni organ, pipak, im je slomljen i ostaje u ženci. Ženke nekada same otkinu pipak, ali u tome učestvuju i mužjaci koji se obično rađaju s dva pipka.

Naučnici su za svoje istraživanje koristili 25 "nevinih" mužjaka koje su stavili na mreže na kojima su ih čekale ženke. Parili su se svi paukovi, od kojih su 22 potpuno ostala bez pipaka i tri sa delimično oštećenim genitalijama, piše The Guardian.

Naučnici su nakon toga uočili da je samo trećina sperme ušla u ženke, dok je ostatak ostao u odlomljenim genitalijama. Dalja istraživanja su pokazala da ženka primi više sperme što je pipak duže u njoj, što povećava šanse za oplodnju.

Dr Li je rekao da je nejasno kako slomljeni pipci nastavljaju da osemenjuju ženku, bez obzira što više nisu na mužjaku. Li veruje da su mužjaci paukova evoluirali, pa sami otkidaju pipke koji i nakon toga mogu oploditi ženku, čime izbegavaju da ih ženke tokom odnosa pojedu.

Parenje je verovatno evoluiralo u udaljeno parenje zbog sukoba interesa između mužjaka i ženki, kao prilagođavanje agresije ženki prema mužjacima, dužeg vremena parenja i smanjenja broja slučajeva spolnog kanibalizma, objasnio je Li.

2024 © - Vesti online