Sreda 01.02.2012.
11:02
Fonet

Srbija dobija bezbednosnu agenciju?

Foto:ilustracija

List navodi da se Nacrtom predlaže formiranje još dva organa koja će se baviti delokrugom regulisanim tim zakonom - Akademske mreže Republike Srbije (Amres) i Državne komunikacione mreže.


Agencija za KB i KEMZ će se baviti bezbednosnom zaštitom sistema državnih organa, odnosno svih institucija koje dolaze u kontakt sa zaštićenim i tajnim podacima.


Prema predlozima Nacrta, Agencija za KB i KEMZ je organ uprave u sastavu ministarstva nadležnog za poslove odbrane, ali je u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti samostalna.

Agencije za pljačku Srbije

Radom Agencije rukovodio bi direktor koji za svoj rad odgovara ministru odbrane.
Pomoćnik ministra za informaciono društvo Nebojša Vasiljević izjavio je da Agencija za KZ i KEMZ i Amres "nisu nove institucije, već se samo postojećim institucijama menja pravna forma i preciziraju određene nadležnosti".

Prema rečima Vasiljevića, u Agenciju za KZ i KEMZ prerasta Centar za primenjenu matematiku i elektroniku, koji je trenutno vojna ustanova i obavlja stručne poslove u oblasti kriptozaštite, dok Amres sada postoji u formi javne ustanove čiji je osnivač Vlada Srbije.

2024 © - Vesti online