Sreda 01.02.2012.
10:25
Beta

Đilas: Bus pl(j)us veći rizik nego zalog za novi mandat

"Ovo je mnogo veći rizik nego zalog. Bilo je predloga da se sa ovim krene posle izbora", rekao je Đilas novinarima na okretnici tramvaja na Banovom brdu.

Uveren da će novi sistem biti uspešan: Dragan Đilas

Gradonačelnik se jutros vozio tramvajem povodom početka upotrebe novog Bus plus sistema. On je kazao da novi sistem omogućava tačan uvid u to koliko vozila
GSP ima, gde se tačno nalaze i koliko je putnika u njemu i istakao da se već dve godine grad bori da spreči različite malverzacije.

Đilas je izrazio uverenje da će uvođenje Bus plus sisitem biti uspešno.

Nemate dovoljno kredita


"Nemate dovoljno kredita" su tri reči koje su se jutros najčešće čule u vozilima Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) Beograd, prvog dana rada novog sistema naplate Bus Plus.


Velika većina putnika u vozilima GSP jutros nije koristila novi sistem.


Putnici koji su nove karte očitavali često su iz "validatora" dobijali zvučnu poruku: "Nemate dovoljno kredita".

Vlast da otkrije sve o Bus plusu

Demokratska stranka Srbije (DSS) danas je zatražila od vlasti u Beogradu da saopšte sve detalje ugovora sklopljenog sa turskom firmom Kent Kart o uvođenju Bus Plus sistema za naplatu i upravljanje vozilima u javnom prevozu u glavnom gradu, navodeći da je ugovorom predviđeno da 8,5 odsto prihoda od prodaje karata pripadne turskoj kompaniji.


Velike gužve i loša organizacija prilikom izdavanja novih karata samo je jedan od pokazatelja da će uvođenje tursko - srpskog konzorcijuma u organizaciju prevoza naneti veliku štetu Beogradu i dodatno otežati uslove korišćenja javnog gradskog prevoza, navodi se u saopštenju Gradskog odbora DSS.


Dodaje se da "poskupljenje dnevnih i mesečnih karata uz naredbu gradonačelnika svim institucijama i privrednim subjektima da se mora izvaditi Bus Plus karta za sve zaposlene pokazuje da postoji 'veliki interes' gradskih vlasti i turskih partnera da dobro zarade".


U saopštenju se gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu postavljaju pitanja ko stoji iza konzorcijuma Kent Kart i srpskih firmi Apeks Solušn i Lanus, kako je moguće da je tako vredan i važan posao sklopljen u rekordnom roku od četiri meseca i koliko će mesečno turska firma dobijati od prodaje karata u Beogradu?

SNS: Bus plus poniženje i otimanje novca od građana

Beogradski odbor Srpske napredne stranke (SNS) ocenio je danas da je uvođenje "Bus plus" sistema za naplatu karata u gradskom prevozu poniženje i otimanje novca od građana.

"Gradska vlast Demokratske stranke i G17 plus još jednom je zavukla ruku u džep građanima uvođenjem novog sistema naplate gradskog prevoza, ovoga puta za račun privatne firme, čiji se pravi vlasnik ne zna, a koju kontrolišu funkcioneri DS i Dragan Đilas", navodi se u saopštenju Gradskog odbora SNS.

Ta stranka je navela da Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) na ime neplaćenih poreza i doprinosa duguje oko 1,6 milijardi dinara i da je uvođenje "Bus plus" poniženje za građane koji se smrzavaju u redovima za autobuske karte.

"Novac koji plaćaju ići će u ruke privatne kompanije koja je nastala samo da bi obavljala ovu delatnost. Za vreme vlasti Dragana Đilasa i Mlađana Dinkića, cena karte za prevoz je povećana za 100 odsto, ali Beograđani nisu dobili poboljšanje saobraćaja i usluga GSP", navodi se u saopštenju.

2024 © - Vesti online