Sreda 01.02.2012.
02:25
AP, Vestionline

Svemir izvan Sunčevog sistema “drugačiji nego naš“!

IBEX je otrkio mnogo više nego što je bilo ko očekivao
 

IBEX proučava granicu našeg Solarnog sistema i prva je letelica koja direktno meri međuzvezdanu materiju koja teče solarnim sistemom. IBEX je lansiran 19. oktobra 2008. godine, i kruži oko 320.000 kilometara iznad Zemlje. Težak je oko 110 kilograma i spada u “Mali istraživački program“ NASA, pa ovako spektakularni rezultati nisu očekivani.


Da biste shvatili koliko su naučnici obični ljudi i koliko su njihove teorije iste kao i vaše (iako oni to nikada, nikada neće priznati), prenosimo vam izjavu Dejvida MekKomasa, šefa IBEX misije


- Javnost može da misli da naučnici rade merenja i odamah znaju šta se dešava, ali to nije način na koji nauka funkcioniše. Mislili smo da će spoljašnja heliosfera, tokom vremena, biti stabilna, ali IBEX nam je pokazao da nije. To menja “igru“ u potpunosti - rekao je MekKomas.

Još novih otkrića

Uz nova otkrića i “menjanje igre u potpunosti“, naučnici su ustanovili još neke novine - na primer, postoji više atoma kiseonika u našem Sunčevom sistemu, nego u našem neposrednom “komšiluku“. I to je sjajno, jer kad “svemirski naučnici“ kažu “komšiluk“ misle na milijarde kilometara, a kad mi kažemo “komšiluk“ to su Bosna, Hrvatska, Rumunija, Crna Gora... Kakav li je to tek svemir?

2024 © - Vesti online