Utorak 31.01.2012.
22:10
Večernje novosti

Lukšić bi da objedini SPC i CPC

Pravoslavna crkva ne sme da bude podeljena: Igor Lukšić
 

Crnogorska Vlada i Jevrejska zajednica potpisale su u Podgorici "ugovor o međusobnim odnosima", čime je nastavljen proces koji premijer Igor Lukšić ocenjuje kao "regulisanje odnosa države sa verskim zajednicama u skladu sa evropskim principima".

Još neko vreme, međutim, neće biti potpisan takav ugovor sa pravoslavnom zajednicom, zbog toga što je ona, po Lukšićevom mišljenju, podeljena. Premijer, zato, najavljuje mogućnost da budu potpisana dva ugovora - i sa Mitropolijom Srpske pravoslavne crkve i kanonski nepriznatom Crnogorskom pravoslavnom crkvom - ali se sada založio za novo rešenje.

- Druga, meni bliža mogućnost je da se ta zajednica ne tretira kao podeljena, već da se dijalogom premoste razlike i stvore uslovi da pravoslavna crkva bude objedinjena - izjavio je Lukšić. Uzgred rečeno, nedavno je na "jedinstvu" pravoslavaca insistirao i kongres DPS čiji je Lukšić potpredsednik.

U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj na to kažu da u Crnoj Gori ne postoje dve, već samo jedna pravoslavna crkva, kao i "grupa raščinjenih sveštenika" registrovana u MUP-u, koja sebe zove crkvom.

"Otuda je prirodno da Dedeićeva tzv. Crnogorska crkva dijalog može da vodi samo sa MUP, jer je od MUP i osnovana. Crkva jeste po svojoj prirodi i misiji uvek otvorena za dijalog sa predstavnicima državne vlasti, ali taj dijalog podrazumeva poštovanje kanonskog poretka i međunarodnih standarda", kaže za “Novosti” protojerej Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije.

Predstavnik Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić na istu temu kaže da Vlada "treba da podstakne dijalog između SPC i CPC", ali tek kada reši pitanje crkvene imovine koja se, smatra on, mora "vratiti u prvobitno stanje".

2024 © - Vesti online