Utorak 31.01.2012.
21:18
Blic

Komisija zabranila Koletu da kupi "Helenik šugar"

Komisija mu zabranila spajanje šećerana i učešće na tenderu: Miodrag Kostić
 


 

Kako se navodi u rešenju, Komisija za zaštitu konkurencije odbacila je i sve predložene strukturne mere Sunoka, kojima je bila planirana i prodaja jedne od šest šećerana.

Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić izjavio je da zbog zabrane Komisije za zaštitu konkurencije, neće moći da učestvuje na tenderu za kupovinu kompanije "Helenik šugar" iz Grčke, koja ima dve šećerane u Srbiji.

Služba za odnose sa javnošću "Sunoka" oglasila se saopštenjem u kojem se ocenjuje da odluka Komisije nije utemeljena na potpunom sagledavanju svih bitnih činjenica vezanih za ovu potencijalnu transakciju.

"Neosnovanost se, između ostalog, ogleda i u činjenici da Sunoko od strane grčkih regulatornih organa nije sprečen da preuzme 100 odsto kapaciteta za proizvodnju i prodaju šećera u Grčkoj, dok je sa druge strane odlukom Komisije onemogućena koncentracija proizvodnih kapaciteta na tržištu Srbije pod okriljem Sunoka za dodatnih 28 odsto (ukupno 78 odsto)", navodi se u saopštenju.

"Sunoko" predlaže strukturne mere i mere ponašanja (uravnoteženje cena šećera u Srbiji sa cenama u EU) koje bi garantovale zaštitu potrošača i tržišta od eventualne zloupotrebe dominantne pozicije na tržištu Srbije, koje Komisija neopravdano nije uvažila, dodaje se u saopštenju.

2024 © - Vesti online