Utorak 31.01.2012.
19:14
Beta

Za ratne zločine suditi u matičnoj državi

Josipovićeva inicijativa za lakše procesuiranje ratnih zločina
 

"Najbolji način da se ubrza i olakša procesuiranje ratnih zločina jeste međudržavni sporazum, koji može biti bilateralni ili trilateralni, čija bi jedna od osnovnih odredbi bila da se optuženima za ratne zločine sudi u njihovoj matičnoj državi", rečeno je u kabinetu hrvatskog predsednika.

O tome će, na inicijativu Ive Josipovića, u petak na Jahorini na neformalnom sastanku razgovarati Josipović, predsednik Srbije Boris Tadić i članovi Predsništva BiH Željko Komšić, Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović.

"O tome treba početi razgovarti, ali je na vladama da se dogovore i potpišu", ističu u kabinetu predsednika Hrvatske.

Taj sporazum trebalo bi da spreči ponavljanje slučajeva poput slučaja hrvatskog veterana Tihomira Purde koji je po poternici Srbije zbog navodnih ratnih zločina u Vukovaru 1991. dva meseca proveo u pritvoru u BiH. On je pušten nakon što je Srbija zbog nedostatka dokaza odustala od njegovog krivičnog progona, a taj slučaj izazvao je napetost u odnosima dve države.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović više puta se založio za potpisivanje međudržavnih sporazuma između Srbije, Hrvatske i BiH koji bi olakšali procesuiranje ratnih zločina.

Taj bi sporazum, kako je Josipović više puta rekao, zamenio hrvatski zakon o ništavosti pravnih akata SFRJ, SRJ i Srbije koji je donela bivša vlada Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u oktobru prošle godine uoči rapuštanja parlamenta.

2024 © - Vesti online