Utorak 31.01.2012.
18:05
Beta

Usvojena rezolucija o okončanju nadzirane nezavisnosti Kosova

Zasedanje Skupštine Kosova
 

Premijer Kosova Hašim Tači je u parlamentu poslanicima poručio da ovom rezolucijom, ujedinjeni kao uvek kada je to jedinstvo bilo potrebno, otvaraju vrata okončanju nadzirane nezavisnosti. Rezoluciju su podržali i šefovi poslaničkih grupa opozicije, sa izuzetkom Samoopredeljenja.

Izražvajući neslaganje sa predlogom rezolucije, Samoopredeljenje je predložilo svoj predlog rezolucije, ali za taj predlog nije glasano pošto je u prvom glasanju predlog rezolucije DPK dobio većinu.

U osam tačaka rezolucije se pozdravljaju preporuke Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo od 24. januara o okončanju nadgledane nezavisnosti tokom ove godine.

"Svesni da je Kosovo uvek postiglo veći napredak ka nacionalnim stremljenjima kada su narod, političke snage i rukovodioci bili ujedinjeni, svečano izražavamo podršku i opredeljenje za što brže, sveobuhvatno i uspešno ostvarivanje ovog nacionalnog cilja, posebno da se na vreme usvoje svi ustavni amandmani i drugi zakoni potrebni da se okonča nadgledana nezavisnost", piše u rezoluciji.

Skupština poziva Vladu Kosova da u tesnoj konsultaciji sa rukovodiocima parlamentarnih politickih partija, članovima Međunarodne upravljačke grupe i Međunarodnim civilnim predstavnikom prioritetno pripremi i usvoji zakone koje će omogućiti potpuno ostvarivanje Sveobuhvatnog predloga za status Kosova međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.

Skupština poziva Vladu i da pripremi i da joj najkasnije u roku od četiri nedelje od usvajanja ove rezolucije predloži sve potrebne ustavne amandmane i dodatne zakone.

2024 © - Vesti online