Utorak 31.01.2012.
15:36
Beta

Crnogorska pravoslavna crkva: Ne treba nam ugovor sa državom

Foto: Arhiva

"Nama to ne treba, neka Vlada reši crkveno pitanje i pitanje crkvene imovine", rekao je danas agenciji Beta predstavnik CPC Stevo Vučinić. On je najavio da će se kasnije obratiti Ustavnom sudu Crne Gore, s inicijativom da oceni ustavnost ugovora koje je Vlada Crne Gore ranije potpisala sa Svetom stolicom, a u ponedeljak sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori .

Vučinić je rekao da će, najverovatnije, sličan ugovor Vlada potpisati i sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), koji će, takođe, kako je upozorio, biti protiv državnih i nacionalnih interesa Crne Gore.

Pema rečima Vučinića, takvi ugovori odgovaraju "Rimu, Albaniji, Hrvatskoj, Sarajevu i Srbiji", a ne i Crnoj Gori. Po ugovoru sa Vatikanom, kako je Vučinić objasnio, katolička crkva u Crnoj Gori "može da radi šta hoće". Slična rešenja nudi i jučerasnji ugovor sa Islamskom zajednicom, jer reisa može da postavlja Sarajevo.

Vučinić kaže i da SPC "jedva čeka " da sa crnogorskom vladom potpiše šličan ugovor, jer bi tako, kako je objasnio, "zacementirala" svoj sadašnji status u Crnoj Gori.

Vučinić smatra da Skupština Crne Gore treba da poništi akt o ujedinjenju bivše CPC i Srpske pravoslavne crkve, koji je 17. jula 1920. godine potpisao suveren Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kralj Aleksandar Karađorđević.Tek tada bi u Crnoj Gori bilo uspostavljeno "redovno crkveno stanje u pravoslavnoj crkvi".

Vučinić podseća da je CPC bila autokefalna crkva sve do akta ujedinjenja sa SPC i da je to priznavala i knjaževina, odnosno, kraljevina Crna Gora. Na osnovu toga, kako je objasnio, odnos između države i CPC je regulisan i nema potrebe potpisivati novi ugovor.

Crnogorski premijer Igor Lukšić rekao je u ponedeljak, nakon potpisivanja ugovora sa reisom Islamske zajednice Rifatom Fejzićem, da su u Crnoj Gori moguća "dva rešenja" što se tiče regulisanja odnosa s pravoslavnom crkvom, jer postoje dve crkve, SPC i CPC. Lukšić nije isključio ni mogućnost "otvaranja širokog dijaloga" o
jedinstvenoj pravoslavnoj crkvi, što je, kako je rekao, njemu bliže. Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori spremna je da sa Vladom Crne Gore potpiše sporazum o međusobnim odnosima na istim onim principima na kojima su utemeljeni ugovori sa Rimokatoličkom crkvom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Rektor cetinjske bogoslovije Gojko Perović kazao je agenciji Beta da bi ugovor morao da počiva na "principima demokratije, odvojenosti crkve od države, međusobnog uvažavanja i poštovanja unutrašnjih ustrojstava i viševekovnih crkvenih i državnih zakona". On je saopštio da je crkva spremna na dijalog sa državom o pravnom
položaju crkve i njenih institucija, ali i ocenio da su pozivi na dijalog o "rješenju crkvenog pitanja" u Crnoj Gori "nejasno i konfuzno" definisani od strane crnogorske vlade. 

2020 © - Vesti online