Utorak 31.01.2012.
11:22
Sarajevo-x

Mladi iz Tuzle bolji život traže u Avganistanu

Bosanci opslužuju američke vojnike u Avganistanu

Najveći broj građana Bosne i Hercegovine je u Avganistan došlo iz Tuzle i Lukavca, a rade za kompanije "Dyncorp" (kompanija u nadležnosti Američke vlade) i "Fluor" (privatna kompanija. Osim državljana Bosne i Hercegovine ove kompanije angažuju i radnike iz Indije, Nepala, Kenije, Albanije, sa Kosova i Metohije, iz Velike Britanije i Makedonije, a u Afganistan "zaluta" i poneki građanin Srbije ili Hrvatske.

"Amerikanci i Britanci su najbolje plaćeni radnici, a slede Evropljani, dok su najslabije plaćeni Afrikanci i Azijati", kaže jedan Tuzlak koji, shodno potpisanom ugovoru, nije mogao da otkrije svoj identitet.

Najniža satnica je oko dva dolara za Afrikance ili Azijate, dok je satnica za Evropljane od šest do 16 dolara. Međutim, ima i onih koji rade za četiri dolara po satu.

"Radni dan traje 13 sati s tim da imamo jednosatnu pauzu za topli obrok. Uglavnom radimo od šest do 19. Kompanija 'Dyncorp' opslužuje oko 50 baza na jugozapadu Avganistana i u svakoj od njih ima naših ljudi. Isti je slučaj sa kompanijom 'Fluor' koja je stacionirana u severozapadnom delu Avganistana", kaže on.

Pravila su različita od baze do baze. Dok jedni imaju punu slobodu, tačnije koriste Internet ili mobilne telefone, u bazama gde su marinci takve blagodati su strogo zabranjene.

"Naši građani koji su u takvim bazama ne mogu da održavaju kontakt sa porodicom. Bilo je onih koji su švercali mobilne telefone kako bi se javljali najbližima. Međutim, ubrzo je mreža ukinuta, a oni koji su tako nešto uradili dobili su otkaz ili im mobilni razbijen na mestu. Strožija pravila se odnose na 'Dyncorpove' baze, dok su u 'Fluorovim' bazama pogodnosti dozvoljene", tvrdi Tuzlak na radu u Avganistanu.

"Mnogi nas pitaju šta nas motiviše za odlazak daleko od kuće i porodice. Odgovor je jednostavan - nezaposlenost! Šta radimo sa zarađenim novcem? Najčešće kupujemo nekretnine, a bilo je i onih koji su pokrenuli vlastiti biznis u BiH. Međutim, ima i onih koji su produžili dalje, prema Americi ili Kanadi", govori on.

Nažalost, dva državljanina Bosne i Hercegovine vraćena su iz Avganistana u mrtvačkim kovčezima. Lukavčani Nedim Nuhanović i Almir Biković poginuli su u granatiranju NATO baza.

2024 © - Vesti online