Utorak 31.01.2012.
15:16
Blic

Beogradski rege bend popularan u svetu, ali ne i u Srbiji

- Fc Apatride Utd svira sirovi, teški ruts,oslobođen tržišnih imperativa koji oblikuju modernu umetnost. Jer težnja za reprodukcijom zvuka Božje čestice ne podleže potčinjenošću tržištu i nije determinisana njegovim zahtevima. Otuda i smisao naziva “ruts”- objašnjava Abdelrahim Heiravi frontmen benda.

Da li rege u ovim burnim godinama, naročito sada, ima vise smisla, nego ranije?
- Rege ima smisla samo ukoliko služi kao podloga kako duhovnom buđenju tako i političkom i klasnom osvešćenju. Dok god postoje fanovi i muzičari upoznati sa tom činjenicom, kapitulacija i asimilacija pred zabavljačkim snagama nije opcija. Bez obzira na diskriminaciju buržoaskih medija.

U klubu "Ilegala" zakazali ste koncert 4. februara pod sloganom “Radnička klasa ne glasa”, povod za koncert su predstojeći izbori. Vi kao bend upućujete poziv svojim fanovima da ne daju glas za diktaturu kapitala i ne izlaze na izbore?


- Parlamentarizam je jednopartijski politički sistem vladavine bogatih. Političke stranke samo su podgrupe te jedne partije. Izlaskom na izbore dajete im legitimitet i kontrolu nad vašim životima. Zločinci nastavljaju da se bogate preko svake mere. Dali su nam bedne plate, povećali radno vreme, a cene su sve veće i veće. Radimo za njih, da bismo kupili od njih. Reklamama i televizijom su nas naterali da želimo stvari koje ne možemo da imamo, samo da bi nam uvalili kredite koje ne možemo da vratimo. Pokušavaju da nas ubede da ukoliko ne izađemo na izbore nemamo prava da se bunimo, dok je istina upravo suprotna; ko izađe nema prava da se buni. Ne dozvolite da vašim životima upravljaju interesi kapitalista. Demokratija je samoupravljanje, a ne diktatura kapitala. Ne treba izaći na izbore jer nam treba promena sistema, a ne promena vlasti - poručuje Heiravi.

Koliko je teško biti rege bend u Srbiji?
- Alternativna muzika bilo gde u svetu nema isti tretman poput reklamera zabave i to je činjenica. Srbija nije izuzetak. U Britaniji nemate ni jednu alternativnu radio stanicu sa nacionalnom frekvencijom. No baviti se neprofitabilnom muzikom je stvar izbora, tako da u startu znate šta da očekujete. Ukoliko ste finansijski motivisani brzo ćete zatražiti ispisnicu. No, verujte mi da u tome ima i draži - kaže naš sagovrnik.


Da li je to jedan od razloga što ste odlučili da karijeru gradite u inostranstvu, a ne Srbiji?
-To nije bio naš prvi izbor. No nismo se uklopili u tržišne planove domaćih izdavača, pa smo potražili angažman preko, među većim rege izdavačkim kućama i tako dobili priliku da dopremo do slušalaca širom planete, od Japana do Brazila, i inspirišemo obespravljene pozivima na istrajnost u borbi. Kao što rekoh kapitulaciji nije opcija. Hvala na lepim pitanjima.

2024 © - Vesti online