Ponedeljak 30.01.2012.
19:45
Srna

Ulazak u EU katastrofa za hrvatski izvoz

Ukoliko hrvatska Vlada ne osmisli strategiju da domaću proizvodnju učini konkurentnijom na tržištu EU može doći do zatvaranja proizvodnih pogona i otpuštanja radnika, javljaju hrvatski mediji i ističu da je za očekivati da se privrednici ugledaju na "Kraš" koji je pod svoje okrilje vratio fabriku keksa "Mira" iz Prijedora.

Hrvatsku u EU ne čekaju "ulice od zlata"

Konditorska industrija je već upozorila Vladu da će im izvoz po ulasku Hrvatske u EU pasti za 30 odsto, te da će biti prisiljeni da podele otkaze u zemlji i proizvodnju presele u susedne zemlje.

"Kraš", "Agrokor", "Adris", "Podravka", "Franck", "Vindija", "Zvečevo", "Dukat", "Badel 1862", "Gavrilović","Pivac", "Atlantik", "Granolio" potpomognuti od Hrvatske privredne komore pokrenuli su inicijativu za uspostavljanje snažne sradnje domaćih privrednika s Vladom i resornim ministarstvima kako bi im se omogućili što kvalitetniji uslovi za dalji razvoj poslovanja.

Hrvatski proizvodi nisu tako poznati na inostranom tržištu, te neće biti konkurentni nakon ulaska u EU.

Nakon Italije i Austrije, BiH je za Hrvatsku najvažnije tržište, a kako čini čak trećinu domaćeg izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, nesumnjivo je da će upravo taj sektor biti najteže pogođen ulaskom u EU.

Kada Hrvatska uđe u EU, izvoz u Srbiju koštaće ih trostruko više, u Makedoniju dvostruko, dok će u BiH umesto nulte carine imati 15odsto davanja, odnosno 10 miliona evra novih troškova.

2024 © - Vesti online