Petak 08.01.2010.
14:34

Kina postala najveći svetski izvoznik

Kina. Velesila. Tačka
 

Prema carinskim statističkim podacima Kina je od januara do oktobra prošle godine izvezla robe za ukupno 957 milijardi dolara, dok je Nemačka od izvoza inkasirala 917 milijardi "zelenih novčanica".

List "Vol strit džornal" (The Wall Street Journal) je objavio prognozu neimenovanih trgovinskih eksperata koji tvrde da i kada bi u podacima svetskog izvoza za novembar i decembar 2009. došlo do nekih promena, da se u godišnjim statistikama na vodećim mestima svetskih izvoznika ništa ne bi promenilo.

U kineskom izvozu, kako se navodi, raste i udeo gotovih industrijskih proizvoda, na primer, raznih mašina za obradu, ili turbina za elektrane snage hiljadu megavata.

Ekonomski stručnjaci specijalizovani za Kinu ukazuju da ta zemlja brzo savladava i tehnologiju koja omogućava da proizvodi telekomunikacionu opremu, kao i druge proizvode u sektoru vrhunskih tehnologija.

Inače, krajem decembra 2009. zamenik kineskog ministra trgovine Džong Šan je izjavio da je minula godina bila najteža godina za kinesku spoljnu trgovinu...

2024 © - Vesti online