Petak 08.01.2010.
14:01
Tanjug

U februaru socijani program za prosvetare

Za promene: Ministar Žarko Obradović

U sačinjavanju programa viška zaposlenih uključeni su i sindikati, rekao je Obradović na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio rezultate rada Ministarstva prosvete u 2009. godini i planove za 2010. Osnovni kriterijum, koji su podržali i sindikati, jeste da iznos otpremnine bude najmanje 200 evra po godini staža, rekao je on, ocenivši da je protekla godina za prosvetu bila uspešna.


U 2009. prvi put je realizovan projetak besplatnih udžbenika za prvake, internet za svaku školu, doneta su dva zakona, a u pripremi su još dva akta iz oblasti prosvete.


Takođe, u saradnji sa Evropskom investicionom bankom, sagrađeno je i otvoreno devet novih škola, rekao je Obradović i najavio da će sa tom finansijskom institucijom u maju početi realizacijia novog kredita, iz koga će se graditi škole, uvoditi informacioni sistemi i opremati i dograđivati postojeći objekti.


On je podsetio da su u 2009. godini u Medveđi otvorena dva odeljenja Pravnog i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu, kao i da se za 2010. godinu priprema projekat stipendiranja 100 studenata za školovanje u našoj zemlji, iz 20 nesvrstanih država.


U suštini, obrazovni sistem je takav da stalno mora da se menja, rekao je Obradović i istakao činjenicu da su naši mladi matematičari, fizičari i informatičari među najboljima u svetu.

2024 © - Vesti online