Petak 08.01.2010.
13:15
Tanjug

Francuski aerodromi uvode skeniranje tela

Vrlo osetljivo je pitanje privatnosti putnika

Francuski sekretar za saobraćaj Dominik Bisero je izjavio na radiju "Evropa 1" da će, za početak, biti postavljeno šest do sedam skenera, koji će se koristiti za "letove ka SAD i druge najosetljivije letove".

Direktor službe bezbednosti francuskog civilnog vazduhoplovstva Erik Plezan je rekao da će u sledeće dve nedelje biti postavljeni skeneri na međunarodnom aerodromu "Šarl de Gol", kod Pariza, a potom i na obližnjem "Orliju", preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, vlasti još raspravljaju o lokacijama na kojima bi skeneri bili postavljeni, obuci osoblja i pitanju poštovanja privatnosti putnika.

Francuska je najavila da će pojačati mere bezbednosti na aerodromima posle neuspelog aktiviranja eksploziva 25. decembra u američkom avionu na letu iz Amsterdama za Detroit.

SAD su posle tog incidenta pozvale druge zemlje da poboljšaju bezbednosnu tehnologiju na aerodromima. Kanada, Holandija i Velika Britanija saopštile su da planiraju da postave aparate za skeniranje celog telo putnika, a Italija još razmatra tu mogućnost.

2024 © - Vesti online