Ponedeljak 30.01.2012.
15:39
Srna

Ubio ženu jer je rodila treću ćerku

Žene i dalje ugrožene u Avganistanu (foto:arhiva)

Dvadesetosmogodišnju ženu, koja je identifikovana kao Storai, udavio je muž, član lokalne milicije, uz pomoć majke, što je bila osveta jer je pre tri meseca rodila treću ćerku u selu Mohasili, saopštila je policija.

Isti izvor navodi da su uhapsili svekrvu u vezi sa smrću porodilje, ali da je njen muž još na slobodi i da ga najverovatnije štite dobro naoružane grupe milicije.

Nadera Geja, šef odeljenja za žene u Kunduzu, rekla je da je ovo ubistvo najgori primer nasilja nad ženama sa kojim se ona susrela.

Nasilje nad ženama je uobičajeno u Avganistanu. Krajem novembra u istoj provinciji

Ovako muče devojčice:

"Tukli me kablovima i mučili elektro-šokovima"

članove jedne porodice, koja je odbila da uda ćerku za muškarca koga su smatrali odgovornim, napadači su polili kiselinom. Policija je kasnije uhapsila odbačenog udvarača i njegova tri brata zbog ovog napada.

Grupe za ljudska prava u i van Avganistana strahuju da će žene u Avganistanu biti glavne žrtve sada kada strani vojnici napuštaju tu zemlju kraja 2014. godine i pripremaju se za početak mirovnog procesa koji će uključiti i talibane.

"Prava žena ne smeju se ostaviti na margini međunarodnih odnosa jer je to pitanje u srži naše nacionalne bezbednosti i bezbednosti svih ljudi", saopšteno je iz američke ambasade u Kabulu.

2024 © - Vesti online