Ponedeljak 30.01.2012.
09:33
Srna

BiH zbog ''Dobrovoljačke'' odustala od saradnje sa Srbijom

"Očigledno da su dokazi kojima raspolaže Tužilaštvo za ratne zločine Srbije bili nesporni i da ih Tužilaštvo BiH nije želelo. Provejava stav da ovaj zločin treba da prođe nekažnjeno", istakla je Malovićeva.

Ona kaže da odluka međunarodnog tužioca u Tužilaštvu BiH o obustavljanju istrage u slučaju "Dobrovoljačka" protiv 14 lica izaziva u najmanju ruku zabrinutost, te da je ovo jedan od onih slučajeva u kome se može konstatovati da se žrtve ponovo žrtvuju.

Uvreda za žrtve: Snežana Malović

"Mešanje politike u pravo nikada nije donelo dobro i rezultiralo je nepravdom i novim uvredama za žrtve. Nameće se pitanje da li su pravosudni pa i politički činioci u BiH spremni da se svi zločini kazne i odgovorni privedu licu pravde", rekla je Malovićeva za "Glas Srpske".

Ona je podsetila na reagovanja i medijske pritiske bošnjačke političke elite kada je Ejup Ganić uhapšen u Londonu ili Jovan Divjak u Austriji i na to da je bošnjačka strana u poslednjem trenutku odustala od sporazuma tužilaštava Srbije i BiH o saradnji u predmetima ratnih zločina, koji je upravo bio neophodan za rešavanje ovakvih slučajeva.

Prema rečima Malovićeve, odustajanjem od istrage u slučaju "Dobrovoljačka" najveća šteta je nanesena BiH, jer se ljudi iz Srbije i Republike Srpske sada sa pravom pitaju da li je pravda selektivna i zašto nije potpisan sporazum.

"Svaka žrtva zaslužuje poštovanje, a ovakav stav međunarodnog tužioca ponovo otvara stare rane nanoseći bol njihovim porodicama. Zaborav zločina je novi i još veći zločin", navela je Malovićeva i dodala da proces istine i pomirenja neće biti zaokružen sve dok se ne utvrdi puna istina o svim zlodelima i odgovorni ne budu izvedeni pred lice pravde.

Malovićeva ja izrazila uverenje da će tužilac Srbije za ratne zločine, koji je rekao da raspolaže dokazima o događajima u Dobrovoljačkoj, istrajati na utvrđivanju istine, dok će mu Ministarstvo pravde Srbije biti na raspolaganju i pružiće mu svu neophodnu podršku.

Odgovarajući na pitanje da li bi posle ispitivanja svedoka zločina nad Srbima u Dvoru na Uni moglo doći do podizanja optužnice u Srbiji ili Hrvatskoj, Malovićeva je rekla da će u svim slučajevima u kojima se dokaže da je ratni zločin počinjen Srbija odgovorne za to krivično-pravno goniti.

Ona je istakla da se slučaju pronalaženja oružja u dvorani "Borik" u Banjaluci uoči svečane akademije kojoj su prisustvovali najviši zvaničnici Srbije, RS i Srpske pravoslavne crkve, mora posvetiti posebna pažnja.

"Svaka pretnja mora biti ozbiljno shvaćena. Oružje je pronađeno na mestu gde su bili patrijarh i dva predsednika. To je zvono za uzbunu", kaže Malovićeva.

2024 © - Vesti online