Ponedeljak 30.01.2012.
00:12
Večernje novosti

Gorbačov nastavlja “rat“ sa Putinom

Društvo se probudilo i traži svoja prava: Mihail Gorbačov
 

Očito je da se “otac perestrojke“ angažovao pred predsedničke izbore, a predlog o promeni Ustav obrazlaže potrebom da se Rusija “oslobodi samodržaca“. U tekstu “Prema tome, narodni referendum“, u moskovskom listu “Nova gazeta“ čiji je Mihail Gorbačov suvlasnik, on objašnjava da bi trebalo održati referendum sa pitanjem: podržavate li vi političku i ustavnu reformu koja bi likvidirala “samodržavlje“ i garantovala vlast naroda?
 

“Bojim se da je Zjuganov kukavica“

Predsednički kandidat Sergej Mironov je spreman da u eventualnom drugom krugu podrži komunistu Genadija Zjuganova, pod uslovom, da je on spreman da se bori protiv Putina.

- Zjuganov može da govori zvučne parole, ali ja znam da se on više od svega boji da pobedi na izborima - tvrdi Sergej Mironov, lider socijaldemokratske Pravedne Rusije. - Bojim se da će se Zjuganov, kao i 1996. godine, kukavički ponašati na izborima - rekao je Mironov.

Gorbačov prognozira da se uskoro u Rusiji može pojaviti “nova snažna demokratska partija“ sposobna da uzme na sebe inicijativu promene ruskog ustava. Takvu partiju će stvoriti građani koji su za poštene izbore.


Analizirajući decembarske demonstracije Gorbačov piše da se “društvo probudilo i da traži svoja prava“.


Vladimir Putin do sada nije odgovorio nijednom na kritike Mihaila Gorbačova. Za vreme maratonskog TV intervjua krajem 2011. godine Putinu je postavljeno pitanje kako bi se on ponašao da je bio na mestu Gorbačova kad se raspadao SSSR. Sadašnji ruski premijer je odgovorio, ne spominjući nijedno ime, da je pravovremenim reformama trebalo spasavati veliku zemlju, a ne plašljivo zabijati “glavu u pesak“.

2024 © - Vesti online