Nedelja 29.01.2012.
20:38
24sata.rs

Rusi postavili kutije za ostavljanje neželjene bebe

U Krasnodarskoj oblasti, u južnoj Rusiji, početkom novembra kupljeno je pet kutija u kojima majke potpuno anonimno mogu da ostave svoju decu koju ne žele. Prve tri kutije su postavljene u Sočiju, Novorosijsku i Armaviru, a krajem novembra jedna beba je već ostavljena u kutiji.

Neverovatno: Kutija za nepoželjne bebe
 


Na ovaj korak čelnici zdravstvenih ustanova odlučili su se kako bi, kako kažu, poboljšali higijenske uslove za decu koju roditelji ostavljaju, pa umesto da ih stave u kontejnere pune smeća, sada će to moći da čine u kutijama gde su uslovi bolji.

Elena Redko, načelnica zdravstvenog centra u Krasnodaru rekla je da je jedna devojčica već pronađena u kutiji, da je sada dobro i da će biti prosleđena u dom za decu.

- Devojčica će biti smeštena u centru za decu, ali mislim da će uskoro biti usvojena jer u regionu imamo nekoliko porodica koje su spremnne da usvoje decu i koje ih žele - kaže Redko.

Na ovaj korak su se odlučili kako bi poboljšali higijenske uslove za decu koju roditelji ostavljaju
 


Isti program napravljen je prošle godine i u Južnoj Africi. U Kejptaunu majke takođe potpuno anonimno mogu da ostave svoju decu u kutijama.


- One ponekad ostave svoju decu u nebezbednim delovima grada, u kojima mogu da ih napadnu psi, ili da budu povređene na neki drugi način. Naš program je napravljen da bi ponudio alternativu i da majke imaju bezbedno mesto gde mogu da ostave svoje dete - kažu u Kejptaunu.


Projekat će u Rusiji biti sproveden i u gradovima Perm, Tomsk, Omsk, Novosibirsk i Kirov.

2024 © - Vesti online