Nedelja 29.01.2012.
16:22
telegraf.rs

Rusi i Makedonci snimaju svoj "Montevideo"

Scena iz filma "Treće poluvreme"

Film "Montevideo, Bog te video" reditelja Dragana Bjelogrlića oborio je sve rekorde gledanosti u našoj zemlji. Međutim, da je to recept koji uspeva kod publike i puni bioskopske sale shvatile su i Bjelogrlićeve kolege. Makedonski reditelj Darko Mitrevski upravo snima film "Treto poluvreme" koji bi svoju premijeru trebalo da ima do kraja godine, dok je o istoj temi snimljen i ruski film "Meč", čija je premijera zakazana za 26. april ove godine.

Film "Montevideo, Bog te video" definitivno je vratio publiku u bioskope, a pohvale na račun ovog ostvarenja stizale su i od gledaoca i od stručnjaka. Topla i pitka ljudska priča pred Drugi svetski rat, priča o nekom lepšem vremenu, prijateljsvu, igri, ljubavi mamila je u bioskop sve koje koji su željni dobrog filma i lepog osećanja koje se čini se izgubio u kinematografiji poslednje vreme.

I makedonsko "Treto poluvreme" puca "direktno u gol". Priča poznata: u vremenu pred Drugi svetski rat Jevrejin vodi makedonski fudbalski klub u sam vrh u bugarskoj ligi koju "drže" fašisti. Prošlog leta srpski glumac Sergej Trifunović je zbog nesuglasica sa rediteljem napustio snimanje, ali je zato zapaženu ulogu ostvario Rade Šerbedžija.

Ruski film "Meč" ima jednako "jakog centarfora", a premijera ovog ostvarenja zakazana je tačno za tri meseca. Radnja filma, opet, više nego poznata: Kijev, Drugi svetski rat, godina 1942. Nikolaj Ranevič je golman fudbalskog kluba "Dinamo". Izbija rat koji mu ruši planove koje je imao sa devojkom Anom, a životi počinju da zavise od jednog fudbalskog meča.

Fenomen "Montevideomanije" prokomentarisao je filmski kritičar Dimitrije Vojnov.

"U poslednjih dvadeset godina, fudbal je postao najčešće filmovani sport i svojevrsna prečica u komunikaciji između kultura, otud čak imamo i filmove o budističkim monasima koji prate Svetsko prvenstvo", kaže jedan od najcenjenijih srpskih poznavalaca filmske industrije.

Scena iz ruskog filma "Meč"

"Kad je reč o temi fudbala i Drugog svetskog rata, ona je prisutna na filmu od filma 'Treće poluvreme' Jevgenija Kareljova iz 1964. preko Hjustonovog 'Bekstva u pobedu' do Šotrine izvanredne serije 'Više od igre'. Ove godine Rusi imaju film 'Meč', a krajem godine izlazi makedonski film 'Treće poluvreme' Darka Mitrevskog i oba ova naslova govore o značajnim mečevima u doba Drugog svetskog rata. Makedonski film je nama naročito zanimljv jer koristi fudbal kao osnov za priču o makedonskom društvu za vreme okupacije kao što je 'Montevideo' Dragana Bjelogrlića progovorio o predratnom Beogradu koristeći isti sport. Otud bi uticaj 'Montevidea' mogao da bude pre svega u tome da je u regionu pokazao kako domaći film i dalje ima veću snagu i na blagajnama i među publikom od stranog, i kako je to kapital koji jugoslovnske kinematografije nikako ne smeju da ispuste", zaključio je Vojnov.

2024 © - Vesti online