Petak 08.01.2010.
09:52 >> 23:01h
Tanjug

Stjepan Mesić stigao u Prištinu

Mesićeva poseta Kosovu i Metohiji prvobitno je bila najavljena za sam pravoslavni Božić, ali je, posle žestokih reagovanja iz Beograda, pomerena za jedan dan.

On je u Prištinu stigao na poziv kosovskog predsednika Fatmira Sejdiua. Osim Sejdiua, Mesića će primiti i premijer Hašim Tači i predsednik parlamenta Jakup Krasnići, a obratiće se i poslanicima Skupštine Kosova.

Predviđeno je da Mesić poseti i pripadnike hrvatskih oružanih snaga koji deluju u sastavu Kfora, kao i hrvatsku manjinu u Janjevu, mestu južno od Prištine, u kome je ostalo da živi nekoliko stotina Hrvata, u odnosu na nekoliko hiljada pre 1999. godine.

Prištinski mediji navode da kosovsko rukovodstvo dočekom Mesića želi da se zahvali Zagrebu za priznavanje nezavisnosti Kosova i za nastup Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.


Hrvatska je priznala Kosovo 19. marta 2008. godine, a diplomatske odnose sa Prištinom uspostavila je u junu iste godine.

Portal "Jutarnji. hr" je uz tekst o Mesićevoj poseti Kosovu objavio i tekst pod nazivom "TKO JE VAŽNIJI" u kome navodi podatke vezane za ekonomske veze Hrvatske sa Srbijom i Kosovom i poredi uvoz i izvoz.

 

SRBIJA

Izvoz Ukupni hrvatski izvoz u Srbiju u prvih je 11 meseci 2009. iznosio nešto više od 500 miliona američkih dolara, dok smo u istom razdoblju iz Srbije uvezli robe u vrednosti većoj od 255 miliona dolara, pokazuju poslednji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), u koje je, međutim, uključeno i Kosovo.

 

Ulaganja Ukupna hrvatska ulaganja u Srbiju od 1999. do sredine 2009. iznosila su nešto više od 490 milona evra, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke. Najveći hrvatski ulagači u Srbiju su Agrokor, Pevec, Vindija, Dukat, Našicecement, Croatia osiguranje i Magma.

 

KOSOVO

Izvoz Hrvatski izvoz na Kosovo, prema podacima kosovske Carine i HGK, u prvih je šest meseci 2009. vredeo 20,7 miliona evra. U istom smo razdoblju s Kosova uvezli robu u vrednosti od samo 400.000 evra.

 

Ulaganja Preciznih podataka o hrvatskim ulaganjima na Kosovu nema. Među najvećim hrvatskim ulagačima na kosovskom tržištu je Croatia osiguranje, koje je u Prištini 2005. osnovalo kompaniju-kćer Croatia Sigurimi, tešku tri miliona evra, a među hrvatskim ulagačima na Kosovu su i Ina i Ledo. Od stotinak hrvatskih kompanija prisutnih na kosovskom tržištu značajnije poslove dobili su IGH i Ingra.

2024 © - Vesti online