Nedelja 29.01.2012.
00:40
B92

Urednici "Sana" uhapšeni zbog mita

Foto: Ilustracija

Britanska policija pretresla je prostorije kompanije "News international" u istočnom Londonu, pokušavajući da pronađe potencijalne dokaze protiv uhapšenih, a pretresu su prisustvovali advokati lista.

Prema saznanjima lista "Guardian", uhapšeni su Fergus Šanahan, izvršni urednik tabloida "The Sun", Majk Salivan, urednik hronike, Kris Faro, izvršni urednik deska, i Grajam Dudman, bivši urednik.

Akcija policije povezana je sa istragom o prisluškivanju telefona, u sklopu koje su uhapšeni urednici i novinari sada već ugašenog, a nekada najčitanijeg tabloida "News of the world".

Ovaj list, koji je bio u vlasništvu medijskog magnata Ruperta Mardoka, prošle godine bio je u centru skandala koji je šokirao britansku javnost.

Urednici i novinari ovog tabloida optuženi su da su od 2000. godine prisluškivali više od 4.000 ljudi, među kojima su bili političari, članovi kraljevske porodice i poznate ličnosti, ali i i rođaci vojnika ubijenih u Iraku i Avganistanu i žrtava terorističkog napada u Londonu.

Mardokova kompanija "News international" pristala je da isplati odštetu osobama koje su prisluškivane.

Među njima su glumac Džud Lou, fudbaler Ešli Kol i bivši britanski zamenik premijera Džon Preskot. Glumica Sijena Miler ranije je postigla nagodbu.

Kompaniju je tužilo 60 ljudi, mada se pretpostavlja da je bilo na stotine oštećenih lica.

2024 © - Vesti online