Subota 28.01.2012.
13:40 >> 18:51h
Index.hr

Navijači napali Srbe u Splitu i Vukovaru

Foto: Ilustracija

Grupa razočaranih navijača hrvatske rukometne reprezentacije napala je sinoć u Splitu Srbe, koji su se okupili u svom prostoru na Maružuranićevom šetalištu da slave Svetog Savu, najvećeg srpskog sveca.

Do napada je došlo posle poraza Hrvata u Beogradu.

"Dobiše vaši", rekao je jedan od napadača, odmah sa ulaza. Bio je u društvu trojice huligana, svi maskirani kapuljačama. Pretpostavlja se da se radi o lokalnoj ekipi iz kraja. Prvi im se na udaru našao Predrag B., koji je preneo svoje utiske.

"Možda i nisu bili besni na Srbe, možda im je zasmetalo što su izgubili na kladionici", kaže Predrag. Dobio je udarac u glavu, pokušali su da ga izudaraju i rukama i nogama, ali se na kraju, uz pomoć dvojice svojih kolega, izvukao bez težih povreda i nije ni tražio lekarsku pomoć.

Isfrustrirani zbog poraza u Beogradu, napadači su uleteli u prostor zajednice splitskih Srba pa su porazbijali sve što im se našlo na putu. Računar, printer, monitor i slično.

Portal Index je dobio izjave od Miroslava Jovičića, starog predsednika Veća srpske nacionalne manjine u Splitu.

"Pre svega treba reći da osuđujem svaki vandalizam, i onaj u Srbiji, i ovaj u Splitu. Ovo što se sinoć kod nas dogodilo, bio je organizovani napad, a ne izolovani huliganski incident", kaže Jovičić.

U Vukovaru napad na slavljenike i SDSS

Vukovarska policija je sinoć i jutros imala pune ruke posla zbog divljanja huligana sa kojim se povezuje pet incidenata, među kojima dva napada na Srbe.

Sinoć nakon utakmice je grupa huligana sa šalovima na glavama u vukovarskoj Ulici tri ruže prvo na parkiralištu demolirala četiri automobila vukovarskih registracija, nakon čega je ušla u dvorište kafića u kome je lokalna srpska porodica proslavljala punoletstvo sina. Vandali su porazbijali stakla na kući u kojoj je kafić, pri čemu su lakše povredili jednog 32-godišnjaka.

Danas oko 12 časova nepoznati počinilac je bacao kamenje na zgradu Samostalne demokratske srpske stranke u Vukovaru pri čemu je nastalo pet manjih i jedno veće udubljenje na fasadi. Na zgradi je nastala materijalna šteta od nekoliko stotina kuna.

Vukovarski policija traga za počiniocima.

2024 © - Vesti online