Subota 28.01.2012.
10:36
Srna

Radmanović: Tužilac BiH štitio ratne zločince

Srpski član Predsedništva BiH: Nebojša Radmanović
 

"Ne volim da ocenjujem rad Tužilaštva i Suda BiH, ali ovo je tako drastičan primer u kojem je tužilac, koji je odlučio da odustane od istrage, u stvari bio u funkciji zaštite zločina, a ne čovek koji treba da istraži zločin. Važno je da smo svi mogli da događaje u Dobrovoljačkoj vidimo uživo, ali je samo taj tužilac i jedan broj ljudi u Sarajevu došao do zaključka da osumnjičeni nisu krivi", rekao je Radmanović za "Glas Srpske".

Pročitajte još:

1.Vekarić: Tužilaštvo BiH se ruga žrtvama

2.Dodik i Bosić za ukidanje Suda i Tužilaštva BiH

3.Tužilac sam obustavio istragu o Dobrovoljačkoj

Na pitanje da li smatra da je predsedavajući Predsjedništva Željko Komšić imao nameru da "stopiranjem" potpisivanja Protokola o saradnji u predmetima ratnih zločina između tužilaštava BiH i Srbije dovede do toga da međunarodni tužilac Tužilaštva BiH obustavi istragu u slučaju "Dobrovoljačka", Radmanović je rekao da u ovom momentu nema argumenata da to tvrdi, ali da je u BiH sve moguće, pa i to.

Radmanović je dodao da se Komšić, kod pisanja takozvane "zabrane" Tužilaštvu, konsultovao sa njim i Bakirom Izetbegovićem, objašnjavajući da je reč o prekršajnoj proceduri, s čime su se saglasili u telefonskom razgovoru, ali da su događaji kasnije pokazali da nije tako.

"Na zahtev Tužilaštva, a posle dostavljenog mišljenja Ministarstva pravde BiH, odgovorio sam Tužilaštvu da nema potrebe da takva vrsta protokola ide na Predsedništvo, odnosno da ne podleže Zakonu o potpisivanju međudržavnih ugovora i da oni mogu to da urade. O mom odgovoru Tužilaštvu nema saglasnosti u Predsedništvu, druga dva člana neće prihvatiti ovakav stav i ostajemo blokirani kada je to u pitanju", rekao je on.

Govoreći o inicijativi iz Republike Srpske da se u Parlamentarnu skupštinu BiH uputi predlog zakona o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH, Radmanović je rekao da strukturalni dijalog sa EU o reformi pravosuđa ne funkcioniše, da političari u Sarajevu uzimaju sebi za pravo da ocenjuju ko je kakav i na osnovu toga funkcionišu Sud i Tužilaštvo, što je nedopustivo, te se mora ući u pomenutu proceduru.

"Druga je stvar pitanje realnosti, jer smo čuli iz Sarajeva da to ne može proći u parlamentu, što je jasno. Ali to će otvoriti niz drugih pitanja poput toga kako su te institucije nametnute i ponovo će se doći do ustavnih rješenja koja imamo. Ako ne možemo normalnim razgovorima u okviru strukturalnog dijaloga da rešimo probleme, onda možemo da čvrsto primenimo Ustav, a onda pravosudnih institucija na nivou BiH, osim Ustavnog suda, nema", istakao je Radmanović.

2024 © - Vesti online