Ponedeljak 12.10.2009.
14:24
RTS, SEEcult.org

Otvoreni "Dani Zorana Radmilovića"

Festival je prigodnom besedom u nedelju uveče otvorio glumac Petar Kralj, koji je, sećajući se rada sa legendom srpskog glumišta Zoranom Radmilovićem, rekao da je raditi sa njim bila čast, ali često i avantura.

"Za ovaj glumački festival nema krize", istakao je otvarajući festival ministar kulture Nebojša Bradić i ukazao na jedinstvenost ove pozorišne smotre, istakavši da festival odoleva svim krizama već 18 godina.

Stručni žiri, u sastavu Irfan Mensur, Mihailo Vukobratović i Kornelije Kovač, odlučio je da nagradu "Zoranov brk" za glumačku bravuru dodeli Nikoli Ristanovskom za ulogu Ahmeda Nurudina u predstavi "Derviš i smrt".

U ponedeljak uveče je na programu predstava "Nevinost" beogradskog Ateljea 212, a prethodno tokom dana je izvedena predstava za decu "Uspavana lepotica" pozorišta "Zoran Radmilović".

Na festivalu će od 11. do 17. oktobra  biti predstavljeno šest domaćih produkcija, uz raznovrstan prateći program, a u punoletnom izdanju dobio je i novi vizuelni identitet nagrade najboljem glumcu, pa je to sada mini statueta spomenika Radmiloviću, podignutog u Zaječaru.

Program 18. “Dana Zorana Radmilovića” svečano je otvorio ministar kulture Srbije Nebojša Bradić, a prve festivalske večeri Narodnog pozorište iz Beograda izvelo je nagrađivanu dramu “Derviš i smrt” Meše Selimovića, u režiji Egona Savina.

Nastupiće i beogradsko Atelje 212 predstavom “Nevinost” (D. Loer/ D.Mijač), Kruševačko pozorište dramom “Dundo Maroje” (M.Držić/K.Mladenović), Narodno pozorište Niš “Gospođom ministarkom” (B. Nušić/D. Jovanović), novosadsko Pozorište mladih komadom “Jare u mleku” (J. Poljakov/B.Liješević), te Pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović”, koje će 17. oktobra, uoči dodele nagrada, izvesti predstavu “Orkestar Titanik” (H.Bojčev/D.Putnik).

Promocija monografije Radmilovića je 12. oktobra u foaeju zaječarskog pozorišta, gde će dan kasnije biti otvorena izložba “Putujuće pozorište Ljubomira Simovića” Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, čija je autorka Olga Marković.

Prateći program obuhvata predstave “Uspavana lepotica”, “Ivica i Marica” i “Margareta” Pozorišta “Zoran Radmilović”, kao i promociju pozorišne izdavačke delatnosti u Srbiji (Knjige o glumi - sećanja ili putokazi) 15. oktobra, te tribinu “Status glumaca u Srbiji” dan kasnije, koju će moderirati Željko Hubač.

Poslednjeg festivalskog dana najavljena je i promocija knjige “Stena Gologlava" Ljubiše Bačića, u izdanju Milana Cacija Mihajilovića.

“Dani Zorana radmilovića” prvi put su ove godine imali predfestivalsko veče, a bilo je posvećeno Korneliju Kovaču.

Svake festivalske večeri biće dodeljena nagrada "Zoranov brk", kao i nagrada nazvana imenom preminulog scenografa zaječarskog pozorišta Krstomira Milovanovića i druge nagrade, a novčani deo je obezbedila Elektro-privreda Srbije.

Prošle godine glavnu glumačku nagradu 17. “Dana Zorana Radmilovića” dobila je Dušanka Stojanović za ulogu Esme u predstavi “Ćeif” Mirze Fehimovića, u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta i režiji Egona Savina.

Publika je proglasila najboljom predstavu “Životinjska farma” Džordža Orvela, u režiji Alekseja Ljeljavskog i izvođenju Dečjeg pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

2024 © - Vesti online