Subota 28.01.2012.
06:44
Beta

Tahiri: Kosovo da bude predstavljeno kao nezavisno

Edita Tahiri

Kako je saopšteno iz njenog kabineta posle razgovora video linkom sa Kuperom, glavna tema razgovora je bilo predstavljanje Kosova na regionalnim skupovima.


Tema razgovora bila je i sprovođenje sporazuma koji su do sada postignuti, kao i okončanje tehničkog protokola dijaloga o integrisanom upravljanju granicama, odnosno prelazima.


Tahiri je kazala da Kosovo na regionalnim skupovima i incijativama treba da bude predstavljeno kao nezavisna i suverena država sa svojim državnim simbolima i da bude potpisnica regionalnih sporazuma.


Ona je odbacila predloge Srbije da Kosovo bude predstavljeno sa referencom na rezoluciju 1244, koja je, prema njenom mišljenju, pravno i politički prevaziđena.


Zamenica premijera Kosova je zatražila da Srbija do kraja poštuje i primenjuje sporazum o slobodi kretanja i slobodnoj trgovini, tražeći istovremeno da EU poveća pritisak na Beograd da ukine prepreke i tarife za osiguranje vozila i da ubrza ostvarivanje svih sporazuma.


Tahiri je zatražila da se do 10. februara pripremi i potpiše protokol o ostvarivanju sporazuma IBM o integrisanom upravljanju granicama. Ona je pozvala Kupera da naredne nedelje poseti Kosovo.


Prema navodima saopštenja, Kuper je primio k znanju stavove Prištine i izrazio spremnost da se angažuje na približavanju za sada izuzetno udaljenih stavova dve delegacije.

2024 © - Vesti online