Petak 27.01.2012.
17:02
Srna

Optužen Srbin za ratne zločine

U optužnici je navedeno da je Sarić, radi realizacije ovog cilja, sa drugim pripadnicima VRS-a planirao, naredio i učinio progon celokupnog bošnjačkog stanovništva sa teritorije srpske opštine Centar na teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

Foto: Ilustracija

Prema navodima optužnice, Sarić je sredinom juna 1992. godine ubio jednog bošnjačkog civila, te učestvovao u prisilnom preseljenju više stotina Bošnjaka na teritoriju pod kontrolom ABiH, kao i u njihovom prisilnom zatvaranju u logore u zgradi zvanoj "Paviljon" u okviru Psihijatrijske bolnice Jagomir i "Bunker" u Vogošći, gde su mnogi zbog fizičkog i psihičkog zlostavljanja umrli.

Optuženog terete i za učestvovanje u odvođenju u nepoznatom pravcu više muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su ubijeni na lokalitetu Skakavca, odakle su i ekshumirani nakon rata. Tužilaštvo je saopštilo da je optužnica prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Da podsetimo, Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu protiv bivšeg člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića, Jovana Divjaka i ostalih osumnjičenih za ratni zločin u maju 1993. godine nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

2024 © - Vesti online