Petak 27.01.2012.
13:41
Srna

Za Srebrenicu ista pravila kao za ostatak RS

Prema Petrićevim rečima, pitanje sprovođenja lokalnih izbora u Srebrenici rešeno je isto kao i u svim drugim opštinama Srpske.

"Za lokalne izbore u Srebrenici 2008. godine važilo je posebno uputstvo koje je imalo jednokratnu upotrebu samo za te izbore", podsetio je Petrić.

On je objasnio da je ta norma važila isključivo za lokalne izbore u Srebrenici 2008. godine.

"Da li će biti izmena pravila za nove lokalne izbore, isključivo je stvar zakonodavca, odnosno Parlamentarne skupštine BiH", istakao je Petrić precizirajući da Interesornoj radnoj grupi koja priprema predlog izmena i dopuna seta izbornih zakona do sada nije razmatrano pitanje narednih izbora u opštini Srebrenica.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić i ambasador Turske u BiH Ahmet Jildiz smatraju da da predstojeći lokalni izbori u Srebrenici treba da se održe po pravilima iz 2008. godine, tako da svi stanovnici Srebrenice registrovani na popisu stanovništva iz 1991. godine imaju pravo da glasaju, bez obzira na njihovo trenutno mesto prebivališta.

Za lokalne izbore u Srebrenici 2010. godine važilo je posebno uputstvo o upisu birača koji glasaju lično ili u odsustvu, a kojim je bilo omogućeno svim licima sa biračkim pravom koja su imala prebivalište 1991. godine u ovoj opštini da se upišu u Centralni birački spisak za glasanje za srebreničku izbornu jedinicu.

2024 © - Vesti online