Petak 27.01.2012.
05:01
Blic

Otkriveno 11 novih planetarnih sistema

Dodatnim posmatranjima biće utvrđeno koje od planeta su stenovite poput Zemlje
 

Ovakvi sistemi pomažu astronomima da bolje shvate proces nastanka planeta, prenela je Sinhua. Otkrivene planete kruže oko svojih zvezda na maloj udaljenosti. Najmanja planeta ima prečnik 1,5 puta veći od Zemljinog, a najveća je veličine Jupitera.


Dodatnim posmatranjima biće utvrđeno koje od njih su stenovite, poput Zemlje, a koje imaju gasovitu atmosferu, poput Neptuna.


Vreme za koje ove planete naprave krug oko svojih zvezda je između šest i 143 dana. Sve su bliže svojim matičnim zvezdama nego što je to Venera u odnosu na naše Sunce.


Dag Hadžins, naučnik iz programa "Kepler", izjavio je da se pre pokretanja ove misije znalo za oko 500 egzoplaneta, dok ih je u poslednje dve godine otkriveno više od 60, kao i oko 2.300 nebeskih tela koja su kandidati da budu proglašena za planete.


Svemirski brod "Kepler" lansiran je 2009. godine sa zadatkom da otkriva planete veličine Zemlje koje kruže oko drugih zvezda. Brod koristi veliku digitalnu kameru - fotometar, za stalno posmatranje više od 150.000 zvezda u svom vidnom polju, dok kruži oko Sunca.

2024 © - Vesti online