Četvrtak 26.01.2012.
23:34
Beta

Zbog zatamnjenih strana Ministarstvu novčana kazna

Ministarstvo ekonomije je na zahtev Saveta za borbu protiv korupcije, dostavilo "zatamnjenu" dokumentaciju o zajedničkom ulaganju Srbije i Fijata i time, kako se navodi u saopštenju, prekršilo Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Ministarstvo ekonomije prekršilo Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja

"Ministarstvo je to uradilo na izrazito ciničan način, nedvosmisleno poručujući građanima da odbija i samu ideju demokratske kontrole", navodi se u saopštenju.

"Zar je tajna koju infrastrukturu država treba da postavi da bi Fijat poslovao u Srbiji, koje nepokretnosti Srbija ulaže u zajednički projekat i koje subvencije daje Fijatu? Tajna mogu biti samo tehnički detalji, ali takvi detalji nisu potrebni za analizu Saveta, niti ih je Savet tražio od Ministarstva", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je pristup informacijama od javnog značaja jedna od temeljnih pretpostavki za borbu protiv korupcije i da nema govora o demokratiji ako vlast radi tajno.

Savet za borbu protiv korupcije tražio je od Ministarstva ekonomije izmene i dopune ugovora koje su zaključene od 2009. godine i četiri priloga osnovnog ugovora u kojima se nalaze podaci potrebni za analizu ulaganja Srbije.

Ministarstvo je poslalo ta dokumenta, ali tako što je zatamnilo najvažnije podatke iz aneksa ugovora, a prilozi ugovoru su zatamnjeni u potpunosti, od prve do poslednje strane.

2024 © - Vesti online