Petak 27.01.2012.
01:45
Vestionline

Kapetan ''Konkordije'' izgubio dragoceno vreme

Marko Bruso, šef italijanske agencije za pomorski saobraćaj, rekao je u obraćanju senatskoj komisiji da su čamci za spasavanje mogli da budu spušteni bez panike i da su putnici mogli biti umireni.

"Umesto toga, prvi sat je izgubljen, ljudi su hodali pod stresom, kapetan je napustio brod i bilo je kontradiktornih naređenja", rekao je Bruso.

Odgovoran za smrt desetine putnika: Frančesko Sketino

Ako se uzme u obzir činjenica, kaže on, da je na brodu bilo 4.200 ljudi, moglo bi se reći da su stvari prošle dobro, ali bi bilo bolje da kapetan nije izgubio taj dragoceni sat vremena.

Kapetan Sketino optužen je da je izazvao nesreću, jer je brod previše približio obali. Njemu se stavlja na teret da je odgovoran za ubistvo iz nehata i napuštanje broda pre nego što je završena evakuacija više od 4.200 putnika i članova posade.

Poginulo je najmanje 16 ljudi, a još toliko se vode kao nestali, pošto je brod dužine 290 metara 13. januara udario u stenu nedaleko od ostrva Điljo, kod Toskane.

Sketino je u kućnom pritvoru nedaleko od Napulja. Njegov advokat kaže da je kapetan spreman da preuzme svoj deo odgovornosti za nesreću, ali napominje da je u evakuaciji učestvovala i kompanija "Kosta krstarenja", koja je vlasnik broda.

Italijanski mediji spekulišu da bi istraga mogla da bude proširena i na ostale "Kostine" zvaničnike, ali državni tužilac Frančesko Verusio to nije potvrdio. Tužilac je obišao mjesto nesreće. Skoro dve sedmice posle brodoloma, zvaničnici se više ne nadaju da će na brodu neko biti pronađen živ.

Spasioci se pripremaju za proces ispumpavanja oko 2.300 tona dizelskog goriva iz "Konkordijinih" 17 rezervoara, kako bi sprečili ekološku katastrofu.

2024 © - Vesti online