Četvrtak 26.01.2012.
15:32
B92

Prepolovljene kazne ubicama Tatona

Navijač Francuske pretučen na smrt od strane srpskih navijača
 



Taj sud završio je razmatranje presude za ubistvo francuskog navijača 17. septembra 2009. i danas se očekuje njeno objavljivanje.


Podsetimo, sudija Višeg suda u Beogradu Mirjana Ilić osudila je Đorđa Prelića i Dejana Puzigaću, koji su u bekstvu, na po 35, odnosno 32 godine zatvora, a na po 30 godina osuđeni su Ljubomir Marković i Ivan Grković. Na po 14 godina osuđeni su Vladan Suvajac, Jovan Karbić, Milan Vujović, Branimir Četnik, a po 12 godina zatvora dobili su Dragan Tomasović, Stefan Veličković, Milan Tarlać i Bojan Matijević.

Za učešće u tuči na pet godina osuđen je Stepa Petrović, a Dejan Stanković za isto delo na četiri godine zatvora.

Vladimir Bošković, osumnjičen da je pomagao huliganima posle napada, osuđen na osam meseci uslovno. Bošković je, inače, jedini koji se branio sa slobode.

Podsetimo, Tatona (28) su huligani pretukli 17. septembra 2009. na Obilićevom vencu u centru Beograda, uoči fudbalske utakmice beogradskog "Partizana" i francuskog "Tuluza". Nanete su mu teške povrede glave, a od udaraca šipkom po grudima imao je povrede aorte i krvarenje u grudnom košu. Taton je preminu o 29. septembra u Kliničkom centru Srbije od posledica zadobijenih batinama.


Šta je pisalo u prvostepenoj presudi


U prvostepenoj presudi, sud je utvrdio da su osuđeni kao saizvršioci počinili krivično delo teško ubistvo, jer su 17. septembra u Beogradu na Obilićevom vencu, u stanju uračunljivosti, svesni svog dela i njegove protivpravnosti, pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, ubili Tatona.

Napad na navijače francuskog Tuluza, među kojima je bio i Taton, organizovali su vođa navijačke grupe "Alkatraz" Đorđe Prelić (25), zatim vođa navijačke grupe "Iridućibili" Ivan Grković (27) i Ljubomir Marković (29), jedan od vođa "Alkatraza", i vođa grupe "Rebels" Dejan Puzigaća.

Oni su, prema prvostepenoj presudi, pozvali mobilnim telefonima ostale okrivljene i druge nepoznate navijače.

Svi su se našli 17. septembra 2009. u Terazijskom parku, gde je Puzigaća podelio baklje i palice, a Vladan Suvajac (22) hirurške maske, da bi prikrili lice, podelili se u više grupa i krenuli ka Obilićevom vencu.

Prelić, Marković, Grković i Puzigaća nastavili su da koordiniraju napad na francuske navijače mobilnim telefonima i svima su saopštili da se oni nalaze u "Ajriš pabu" na Obilićevom vencu.

Prelić i Marković sedeli su u kafiću "Zuzus" pored "Ajriš paba" i pratili okupljanje svojih navijača.

Pošto su se iz više različitih ulica i pravaca navijači skupili na Obilićevom vencu, uz povik "Tuluz, Tuluz", što je, prema rečima sudije, bio znak za početak napada, optuženi i druge zasad nepoznate osobe počele su da francuske navijače udaraju bakljama, drvenim palicama, flašama... od kojih su pojedini zadobili lakše telesne povrede.

Optuženi su potom opkolili Tatona, tukli ga nogama i rukama dok je ležao na trotoaru, gađali ga pepeljarama i čašama i udarali palicama i bakljama.

Potom su ga odvukli i pritisnuli na ogradu stepeništa i namerno ga bacili sa visine od 4,28 metara u prostor između stepeništa i garaže, a potom se razbežali u raznim pravcima.

Tatonu su tom prilikom nanete teške povrede glave i brojne druge povrede, koje su, 12 dana kasnije, izazvale njegovu smrt. Taton je od posledica prebijanja preminuo u Kliničkom centru Srbije.

2024 © - Vesti online