Četvrtak 26.01.2012.
14:11
Vestionline

Jadransko more kao NATO deponija

Vojni brod NATO-a
 



U Italiji se strahuje da su se otrovne hemikalije iz bombi izlile kod letovališta i mesta za ribarenje. Jedan italijanski novinar je to istraživao i zahteva odštetu za pogođena ribarska sela.


Na italijanskoj strani Jadrana prisutne su ogromne količine oružja i otrovnog otpada.
Tu su američke bombe iz Drugog svetskog rata i oružje NATO-a korišćeno 1999. godine protiv Srbije, uključujući i municiju sa osiromašenim uranijumom.


U tom oružju se često nalaze toksične materije, kao što su sumpor, fosgen i fosfor.


"Postoje područja gde se bombe hvataju u naše mreže. Ta mesta izbegavamo. Posle rata iz 1999. godine, ribe su praktično nestale iz naših voda. Hemikalije pogađaju i naše zdravlje, prave nam osipe na koži, zamagljen vid i druge probleme“, kaže ribar Vitantonio Tedesko.


Novinar Đani Lanes godinama je istraživao na tu temu. Kaže da je za to vreme bio napadnut i da je primio brojne pretnje smrću. Iako NATO tvrdi da postoji samo šest mesta za odbacivanje municije, Lanes tvrdi da je to samo vrh ledenog brega.


"NATO laže. Pogođena su 24 područja, a ne šest. Lokacije tih mesta nisu objavljene. Stanovništvo se drži u neznanju“, kaže Lanes.
 

Italijanski novinar kaže da je pokušao da dobije odgovore od italijanskog ministra odbrane, i kaže da još uvek čeka iskren odgovor NATO-a.
 

"Radimo sve što možemo da poštujemo lokalne ekološke propise. Posle odbacivanja municije tokom povratka sa misija tokom kampanje za Kosovo, izveli smo operacije čišćenja“, kaže pukovnik američke vojske Greg Džulijan.
 

Ipak, pošto je u mestu Molfeta uzetom kao primer, od nekada 200 ribara ostalo svega njih pet zbog nestanka ribe, Lanes zahteva da se tim zajednicama isplati odšteta. Kao odgovorne navodi Evropu, NATO, a na prvom mestu Sjedinjene Američke Države.

2024 © - Vesti online