Četvrtak 26.01.2012.
11:37 >> 13:37h
Beta

Sneg zatvorio škole; neprohodni putevi

Predsednik opštine Milisav Mirković rekao je da su jutros kasnili radnici na posao u Gornjem Milanovcu jer su snežni nanosi na pojedinim putnim pravcima i preko tri metra zbog čega je u čišćenje uključena i sva privatna mehanizacija. U pomoć su jutros pritekli i pripadnici Vojske Srbije, na gradskom području i prigradskim naseljima.

Prazne klupe zbog snega (foto:ilustracija)
 

U deset sela pranjanskog kraja, na padinama Suvobora, već 30 časova nemoguće je doći iz pravca Gornjeg Milanovca, gde su sleteli i kamoni koji čiste sneg a put jedino prohodan od Pranjana do Čačka.

Odbornik u Skupštini opštine Boško Milovanović za agenciju Beta je rekao da u selima Družetići, Bogdanica i Gojna Gora stočari ne mogu da priđu do staja da nahrane ovce i goveda, gde je snežni pokrivač visok od 70 centimetara do 3,5

metra.

Odbornik iz Koštunića Tomislav Lazović kaže da već 30 časova u to selo niko ne

može da dođe, a o stepenu vejavice ilustruje podatak da parkirani automobili ne mogu da se pronađu, a na pojedinim mestima ne zna se ni kuda ide trasa puta. Put za Polom je prekriven polomljenim stablima drverća, gde pre prolaska mehanizacije moraju da se angažuju drvoseče, a u tom selu su ogromne štete na voćnjacima, koji su desetkovani pod teretom vlažnog snega.

U "Elektrodistribuciji" u Gornjem Milanovcu već 30 časova nijedan radnik nije išao kući i sve ekipe su angažovane na uspostavljanju pokidanih kablova na dalekovodima, do kojih se peške stiže.

Otežan saobraćaj na Kosmetu

Obilne snežne padavine tokom protekle noći otežale su saobraćaj u skoro svim delovima Kosova, ali je većina putnih pravaca prohodna, saopštila je danas policija

Do minus 20 stepeni na Kosovu

Hidrometerološki zavod Kosova najavlo je da će se snežne padavine nastaviti i narednih 12 sati, a tokom noći u pojedim mestima na Kosovu očekuje se temperatura od minus 20 stepeni.

samoproklamovane republike Kosovo. I dalje je za saobraćaj zatvoren međunarodni putni pravac Peć-Kula-Rožaje.

U Hidrometeorološkom institutu Kosova su naveli da će sneženih padavi manjeg intenziteta biti i danas i da se očekuje da najniža tempetarura danas na Kosovu bude do -11 stepeni.

Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije samoproklamovanog Kosova je juče posle konsultacija sa opštinskim direkcijama za obrazovanje odlučilo da se do ponedeljka, 30. januara, prekine nastava u svim osnovnim i srednjim školama.

U Prištini je većina glavnih ulica očišćena ali su trotoari puni snega što stvara teškoće u saobraćaju pošto se pešaci uglavnom kreću kolovoznim trakama.

Na ulicama Prištine je neubičajeno mali broj vozila.

Neprohodno u višim predelima na jugu Srbije

Na svim regionalnim i magistralnim putevima u višem predelima Pčinjskog i

Najmanje deset sela u valjevskoj opštini bez struje

 

Najmanje deset sela u opštinama Valjevo i Osečina je bez struje zbog snega, potvrdio je danas agenciji Beta direktor Valjevske distribucije Zoran Nikolić. "Isključen je dalekovod za Stave, kao i delovi  dalekovoda za Brankovinu i Miličinicu, od 'Garaže' ka centru sela", rekao je Nikolić. U opštini Osečina najveći problem su zavejani seoski i zaselački putevi, pa su domaćinstva odsečena od sveta jer taj problem ne mogu da reše sami svojim traktorima.

Jablaničkog okruga saobraćaj se otežano odvija zbog snega na kolovozu koga ima od pet do deset centimetara, rečeno je danas agenciji Beta u Vranju. Putevi trećeg prioriteta u opštinama Trgovište, Bosilegrad, Vladičin Han, Bujanovac i Crna Trava od jutros su zavejani snegom i neprohodni.

Portparol Preduzeća za puteve u Vranju Branimir Stanković izjavio je za agenciju Beta da je zbog snežnih nanosa trenutno neprohodan i magistralni put prema graničnom prelazu Prohor Pčinjski u opštini Bujanovac, kao i da na Koridoru 10 kroz Grdeličku klisuru ima do tri centimetra snega.

"Sve ekipe Preduzeća za puteve su od juče na terenu, mehanizacija je angažovana 100 odsto, ali snežni pokrivač se brzo formira čak i tamo gde mašine neprekidno dežuraju, kao što je na Koridoru 10", izjavio je Stanković.

Prema njegovim rečima, zimška oprema je obavezna na putevima u svim višim predelima Pčinjskog i Jablaničkog okruga, a zabrana za šlepere i kamione sa prikolicom važi na putnom pravcu od Vladičinog Hana prema Vlasini, koji vodi prema graničnim prelazima sa Bugarskom, Ribraci i Strazimirovci u opštinama Bosilegrad i Dimitrovgrad.

Proglašeno vanredno stanje zbog snega u Prijepolju

 

Štab za vanredne situacije Pijepolja proglasio je danas zbog snega vanredno stanje na celom području te opštine na jugu Srbije. Kako je medijima rekao predsednik opštine Dragoljub Zindović, odluka je doneta zbog velikih problema koje je sneg doneo građanima tog dela Srbije.

"Oko 150 učenika u seoskom području danas nije na nastavi jer su komunikacije neprohodne. Posebno je teško bolesnicima koji treba da dolaze na dijalizu, ali se ekipe Medicinskog centra ne mogu probiti do njih", rekao je Zindović. Štab je uputio molbu Vojsci Srbije za pomoć u mehanizaciji i ljudstvu a o uvođenju vanrednog stanja obaveštena je i Vlada Srbije, od koje se traži finansijska pomoć.

 

2024 © - Vesti online