Četvrtak 26.01.2012.
00:42
Beta

Evropa gubi milion radnika godišnje

"Sa stanovništvom koje ubrzano stari i opadajućim natalitetom, a bez izmena u politici zapošljavanja, imigracija i penzija, Evropa će izgubiti oko milion radnika svake godine u narednih pet decenija, a projekcije radne snage u Evropi pokazuju da će se radna snaga smanjiti sa 325 miliona na 275 miliona", piše u izveštaju Svetske banke objavljenom u Briselu.

Ko će da radi u budućoj Evropi?

Izvestaj Svetske banke obuhvata 45 zemalja, među kojima je i Srbija: 27 članica Evropske unije, zatim Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku, osam kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU (Albanija, Bosna i Hercegovina, samoproglašena Republika Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska), kao i šest zemalja iz Istočnog partnerstva (Jermenija, Azerbejdžan, Belorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina).

Ukazuje se i da uprkos tome Evropljani smanjuju radno vreme, kao i da Amerikanci danas rade mesec dana više u poređenju sa Holanđanima. Francuzima, Nemcima i Šveđanima, i osetno duže nego Grci, Španci, Mađari i Poljaci.

"Muškarci u Poljskoj, Turskoj, Mađarskoj i Francuskoj odlaze u penziju više od 8 godina ranije nego sredinom 60-ih", navela je Svetska banka i upozorila da to stvara ogroman pritisak na javne finansije, koje su ionako već opterećene troškovima servisiranja velikog javnog duga.

"Evropa će morati da radi na više frontova i da rešava preteća pomanjkanja radne snage: da povećava konkurentnost radnih mesta, unapređuje mobilnost radne snage, popravlja način na koji se omogućuju rad i socijalna pomoć, kao i da preispita imigracionu politiku. Za ove promene biće potreban nov društveni konsenzus", zaključuje se u izveštaju Svetske banke.

2024 © - Vesti online