Četvrtak 26.01.2012.
08:00
io9.com

Naučnici otkrili novi ključ hemijskog porekla života

Nastanak Sunčevog sistema
 

Tim pod vođstvom dr. Pola Klarka na Odseku za hemiju u Jorku uspeli su da stvoreni proces kakav se verovatno odigrao pre nastanka života. U saradnji sa kolegama sa univerziteta u Notingemu ostvarili su prve korake prema dokazivanju kako su nastali jednostavni šećeri, treoza i eritroza. Njihovo istraživanje je objavljeno u magazinu Organic and Biomolecular Chemistry.

Sve biološke molekule mogu da postoje kao levi i desni oblik. Svi šećeri u biologiji stvaraju se od desnih oblika molekula, ali sve aminokiseline koje stvaraju peptide i belančevine su od levog oblika.

Istraživači su otkrili da se upotrebom jednostavnih levih aminokiselina kao katalizatora u proizvodnji šećera stvaraju uglavnom desni oblici šećera. To možda objašnjava kako su nastali ugljeni hidrati i zašto desni oblik dominira u prirodi, piše NewsRoom America na svojoj internet stranici, prenose internet portali.

Dr. Klark kaže: "Mnogo je fundamentalnih pitanja o poreklu života i mnogi ljudi misle da su to biološka pitanja. Ali da bi život evoluirao, morao je da postoji trenutak kad je neživo postalo živo. Sve do te tačke zapravo je hemija".

"Trudimo se da shvatimo hemijsko poreklo života. Jedno od zanimljivih pitanja jeste odakle dolaze ugljeni hidrati jer oni su gradivni blokovi DNK i RNK. Ovo što smo postigli je prvi korak na putu objašnjavanja kako su nastali jednostavni šećeri, treoza i eritroza. Mi smo stvorili šećere iz veoma jednostavnog materijala za koji većina naučnika veruje da je postojao u vreme kad je nastao život", dodao je.

2024 © - Vesti online