Sreda 25.01.2012.
18:15 >> 20:38h
Vestionline

Španci na Dance, a Hrvati na Srbe u polufinalu EP

 

Danci se provukli u polufinale

Rukometaši Danske plasirali su se u polufinale Evropskog prvenstva u Srbiji, pošto su večeras u Beogradskoj areni pobedili Švedsku sa 31:24 (18:11).

Danci su takmičenje u Grupi I završili iza Srbije, na drugom mestu sa šest bodova, dok su Šveđani na poslednjem mestu sa dva boda.

Najbolji u selekciji Danske bili su Anders Egert Jensen sa sedam golova od kojih je pet postigao iz sedmerca i Mikel Hansen sa pet. Šveđane je predvodio Kim Anderson sa osam golova.

Nakon ovog susreta poznati su i parovi polufinala Evropskog šampionata, u kojim će se sastati Srbija - Hrvatska i Španija - Danska.

Poljaci iznenadili Nemce, ali ih Danci pobedom ostavili bez polufinale

Rukometna reprezentacija Poljske pobedila je u uzbudljivoj utakmici selekciju Nemačke sa 33:32, čime je zauzela treće mesti Grupe I. 

Iako su Nemci važili za favorita, jer im je pobeda osiguravala prolazak među četiri najbolje selekcije, "panceri" su ovaj meč završili u neverici, jer su prokockali sjajnu šansu u završnici.

Iskoristivši dobru odbranu, koja devet minuta nije dozvolila Poljskoj da postigne gol, Nemci su serijom od šest uzastopnih pogodaka poveli sa 31:30 na pet minuta pre kraja meča. Činilo se da je tada sve rešeno, da su Nemci sigurno u polufinalu, ali su Poljaci onda napravili preokret i poveli sa 32:31, a na izjednačenje Nemaca odgovorio je u poslednjem minutu junak Poljaka Jurecki za konačnih 33:32.

Završnicu napetog meča između Nemačke i Poljske obeležila je teška povreda Martina Štrobla do koje je došlo posle faula njegovog saigrača Dominika Klajna. On je grubo gurnuo jednog poljskog reprezentativca, koji je pao na Štroblovu nogu i verovatno je slomio. Štrobl je uz velike bolove iznet sa terena 'Arene' na nosilima.

Na tabeli grupe I Srbija je prva sa sedam bodova, Danci su drugi sa šest bodova, Nemci i Poljaci imaju po pet bodova, Makedonci tri, a Šveđani dva boda.

Španci prvi, a Francuzi poslednji u Grupi II

Selekcija Španije osigurala je večeras u Novom Sadu prvom mesto u Grupi dva Evropskog prvenstva u rukometu, pošto je pobedila Sloveniju sa 35:32 (15:15).

U veoma dinamičnoj utakmici, u kojoj odbrane nisu bile jača strana oba tima, prvo poluvreme je prošlo u potpuno izjednačenoj borbi. U nastavku Španija je bila za nijansu bolja i iskoristila nekoliko tehničkih grešaka protivnika za pobedu.

Najefikasniji u Španiji bio je Iker Romero sa sedam pogodoka, od kojih je većinu dao iz sedmeraca, dok je Joan Kanjelas dodao šest. Kod Slovenije Luka Žvižej je dao sedam, a Dragan Gajić i Sebastijan Škube dali su po šest.

Španija ima devet bodova, a sledi je Hrvatska sa šest i utakmicom manje. Slovenija ima četiri boda, Mađarska tri i meč manje, dok su na začelju Francuska i Island sa takođe tri boda.

Zvanični evropski, svetski i olimpijski rukometni šampion, reprezentacija Francuske završila je takmičenje u Grupi II EP na poslednjem, šestom mestu pošto je danas u Novom Sadu odigrala nerešno sa Islandom 29:29 (12:15).

U meču bez rezultatskog značaja Island je mnogo bolje odigrao prvo poluvreme, u kojem je Francuska delovala nezainteresovano, i najviše zahvaljujući 12 odbrana golmana Bjorgvina Pal Gustavsona rešila taj deo igre sa tri gola prednosti.

U nastavku je Francuska zaigrala bolje i najviše zahvaljujući raposloženom Vilijamu Akambriju, koji nije mnogo igrao na ovom prvenstvu, došli do prednosti koja je u jednom trenutku iznosila i tri gola. Island je do kraja susreta uspeo da stigne tu prednost i potpuno zasluženo došao do svog trećeg boda, koliko je skupila i Francuska, ali uz lošiju gol razliku. 

Najefikasniji u timu Islanda bio je levo krilo Valur Sigurdson sa pet golova, dok je kod Francuske najviše golova dao pomenuti desni bek Akambri koji je 10 puta zatresao mrežu Skandinavaca.

2024 © - Vesti online