Sreda 25.01.2012.
21:59
radiosarajevo.ba

Pojavila se najlepša aurora borealis

Aurora Borealis
 

Ove sedmice aurora borealis navodno je najaktivnija igra svetla u dužem nizu godina. Severno nebo obasjano je prekrasnim prizorima bijesne geomagnetske oluje. Yuri Shprits, profesor na UCLA koji proučava uticaje solarnih oluja na satelite kaže da će stanovnici Aljaske ove godine moći posmatrati još mnogo aurora.

Obavezno pročitajte: Posetite Deda Mraza

Očekuje se da će sva zračenja ove oluje do četvrtka iščeznuti. Sunčeve oluje događaju se u redovnom vremenskom periodu od 11 godina. Sad smo u razdoblju sunčevih oluja. Najjače oluje očekuju se u maju naredne godine,a njihova snaga trebala bi biti nekoliko puta jača od ovosedmične oluje.

Aurore nastaju kad se velika količina sunčeve radijacije sudari sa Zemljinim magnetskim poljem. Prirodno geomagnetsko polje Zemlje napravljeno je tako da nas štiti od elektromagnetskih zračenja iz Svemira.

Polje je ovog puta zaštitilo i većinu telekomunikacijskih uređaja, kao i ostale osjetljive visokotehnološke naprave koje nam omogućavaju suvremeni život. Dag Biseker iz Centra za svemirsku vremensku prognozu kazao je za Vol Strit Žurnal da su "neki efekti oluje ipak vidljivi. Neki avioni nisu leteli polarne rute, a ugrožene su i svemirske letelice. Ali, očekujemo od satelitskih kompanija da reše ovaj problem."

2024 © - Vesti online