Sreda 25.01.2012.
14:49
Beta

Stigao prvi novi avion iz inostranstva posle 25 godina

Avion Pajper Seneka V
 

Radi se o avionu "Pajper Seneka V", koji će u Vojsci Srbije služiti za fotogrametrijsko snimanje iz vazduha, odnosno snimanje terena za potrebe izrade geografskih karata. Avion je stigao na Batajnicu u utorak, 24. januara.

"Pajper Seneka" će zameniti letelice "Dornije Do-28D2", koje su više od tri decenije korišćene za tu delatnost.

Novi avion nabavljen je u SAD u septembru a od tada se nalazio u Nemačkoj gde je obavljena ugradnja kamera i ostale opreme. Pre tog aviona, poslednji novi avion koji je kupljen u inostranstvu bio je Mig-29, koji je stigao iz bivšeg Sovjetskog Saveza još 1987. godine.

Avion "Seneka V" je dvomotorni klipni avion, nosivosti pet putnika ili oko 500 kilograma korisnog tereta. Maksimalna brzina aviona je 378 kilometara na sat, plafon leta je oko 7.600 metara dok je radijus leta oko 1.600 kilometara.

Prema dostupnim podacima, avion košta oko 800.000 američkih dolara, ali ukupna cena sa kamerom za snimanje i dodatnom opremom može da iznosi nešto manje od dva miliona dolara.

Avion "Seneka V" je peta karika u lancu razvoja te letelice, koji je započet još 1972. godine u američkoj kompaniji Pajper. Radi se o aktuelnom proizvodnom modelu, koji se pravi od 1998. godine.

U civilne svrhe avion za izviđanje iz vazduha koristi Kostarika, dok se u vojne svrhe koristi u vazduhoplovstvima Brazila, Burkine Faso, Dominikanske Republike, Haitija i Paname.

Za fotogrametrijsko snimanje od 1975. godine u Jugoslaviji korišćena su dva aviona nemačke proizvodnje "Do-28D2". Letelice evidencijskog broja 70501 i 70502 bile su bazirane na aerodromu u Batajnici i korišćene su za izradu karata koje je pravio Vojno-geografski institut iz Beograda.

Poslednji let na tim letelicama obavljen je u martu 2007. godine kada su, zbog isteka resursa, avioni prizemljeni posle više od tri decenije eksploatacije.

2024 © - Vesti online