Sreda 25.01.2012.
11:18
Beta

Tribunal: Kod Šešelja može i ginekolog

Konačno će ga pregledati srpski lekari: Vojislav Šešelj
 

Šešelja je o tome sinoć obavestio sekretar suda, kazala je Jelačićeva na redovnoj konferenciji za štampu u Hagu, a na optuženom je da organizuje detalje posete.

Među specijalistima koji će posetiti Šešelja je i Paja Momčilov, poslanik SRS u Skupštini Srbije, koji je po profesiji – ginekolog. Po Šešeljevom zahtevu, u timu će biti i Milovan Bojić, Miodrag Vukčević i Zora Naumović, koji su kardiolozi i pulmolozi.

Jelačićeva je precizirala da će srpski lekari Šešelja moći da pregledaju, da imaju uvid u njegovu medicinsku dokumentaciju ukoliko im on to dozvoli i da prenesu svoje mišljenje o njegovom stanju lekarima u pritvoru.

Predstavnica suda ponovila je da Šešelj odbija da dopusti da podaci o njegovom stanju budu objavljeni ili dostavljeni sudijama koji vode proces protiv njega.

Istovremeno, portparolka Tribunala je negirala tvrdnje Srpske radikalne stranke da su lekari u holandskoj bolnici utvrdili da je Šešelj na pogrešan način lečen u pritvoru Tribunala. "Te izjave su apsolutno netačne", kazala je Jelačićeva, naglašavajući da dva Šešeljeva kratka boravka u bolnici prošle nedelje "nisu bili urgentna mera, već mera predostrožnosti".

"Doktori su utvrdili da nije bilo potrebno da on ostane u bolnici i zato je nakon nekoliko sati vraćen u pritvor".

Za 8. februar, pred Tribunalom je danas zakazana rasprava o stanju u
postupku protiv Šešelja, na kojoj će biti razmatrano i njegovo zdravstveno stanje.

Pretresno veće Žana Kloda Antonetija  je, zakazujući raspravu, naznačilo da je "zabrinuto" zbog bolesti Šešelja. Veće je nedavno naložilo da Šešelja pregleda ruski
pulmolog Sergej Avdejev – koji ga je, na njegov zahtev, pregledao prošle godine – ali je Avdejev odgovorio da to ne može učiniti u roku od mesec dana.

Sudski sekretarijat trenutno traži drugog ruskog specijalistu koji bi
mogao pregledati Šešelja.

Funkcioner SRS-a Nemanja Šarović rekao jedanas za Radioteleviziju B92 da je to radikalima potvrđeno sinoć i istakao da je Šešelj "maltretiran 15 dana".

Inače, juče je tim lekara na čelu sa Milovanom Bojićem upozorio da je zdravstveno stanje Vojislava Šešelja sve gore i apelovao na Haški tribunal da im dozvoli da pregledaju lidera Srpske radikalne stranke.

Šešeljeva supruga Jadranka Šešelj rekla je u direktnom telefonskom uključenju za tu televiziju da je predsednik SRS-a dva puta operisan u četiri dana i da mu je život bio "na ivici".

"Dozvolom da dođu srpski lekari Haški tribunal je pokazao malo dobre volje da se njegovo zdravstveno stanje popravi", rekla je Jadranka Šešelj i dodala da se prošle i pretprošle sedmice "odvijala prava drama" kad je reč o zdravstvenom stanju njenog muža.

2024 © - Vesti online