Utorak 24.01.2012.
20:32
Beta

Krivokapić odbio da smeni Nikolaidisa

Skupština CG stala uz Nikolaidisa: Ranko Krivokapić i Andrej Nikolaidis

Šef poslaničkog kluba opozicione Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksandar Damjanović tražio je od kolegijuma da se ogradi od Nikolaidisovih stavova i osudi "govor mržnje". Damjanović je kazao da kolegijum nije razmatrao inicijativu o smenjivanju Nikolaidisa, jer takve inicijative "u zvaničnoj formi" nije bilo.


Pokret za promene (PZP) najavio je ranije da će tražiti smenjivanje savetnika predsednika crnogorske skupštine, jer smatra da Nikolaidis spornim tekstom "poziva na terorizam".


Nikolaidis je u svom tekstu pisao o nastanku država na genocidu, tekovini koju zapadne demokratije brane, između ostalog i kroz odnos prema RS. On je naveo da je RS "prirodna" tvorevina u civilizaciji koja je nastala na varvarstvu, pa bi civilizacijski potez bio upravo ugasiti RS, makar i nasilno.


"Civilizacijski iskorak bio bi i da je Bole (Božidar Stanišljević, koji je priznao da je u halu Borik uneo eksploziv i oružje) upotrebio dinamit i puške koje je sakrio u dvorani u kojoj su glavari, duhovnici I umetnici proslavljali 20. godina postojanja RS", citat je iz autorskog teksta koji je izazvao buru u delu javnosti Srbije, RS I Crne Gore.


Vlada Srbije je demaršom upućenim Crnoj Gori protestvovala zbog teksta crnogorskog književnika, a smenila je i upravnika Narodne biblioteke Srbije Sretena Ugričića, jer je potpisao peticiju podrške Nikolaidisu.


Vlada u Podgorici ogradila se od stavova crnogorskog pisca i u odgovoru na demarš Beograda navela da ih on nije saopštio kao državni funkcioner.

2024 © - Vesti online