Utorak 24.01.2012.
19:44
Vestionline

Srbija kandidovala Jeremića da predsedava zasedanjem UN

"Mogu da potvrdim da je Srbija podnela kandidaturu za mesto predsedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija za naredno 67. zasedanje. Srbija je u prethodnih nekoliko godina vodila vrlo aktivnu i multidimenzionalnu spoljnu politiku koja je bila otvorena prema čitavom svetu", rekao je Jeremić u Briselu.


On je ocenio da Srbija uživa jednu vrstu ugleda u međunarodnoj zajednici, ali je dodao da se ne slažu svi sa Srbijom.

Vodimo aktivnu spoljnu politiku: Vuk Jeremić


"Neki čak i vrlo aktivno rade nešto što je u suprotnosti sa onim što radi Srbija, ali mislim da ipak imamo jednu vrstu poštovanja kao rezultat naše spoljne politike u poslednjih nekoliko godina", rekao je Jeremić.


On je rekao i da njegova kandidatura nije pitanje dnevne politike.


"Proces je dug i složen i ne mislim da ima mnogo prostora da se on odvija pod dnevnim okom javnosti. Mnogo diplomatskog posla treba da se obavi tamo gde mu je i mesto, a to je u diplomatskim salama", istakao je Jeremić.


Jeremić je rekao da su šefovi diplomatija evropskih zemalja, sa kojima se susreo tokom boravka u Briselu, imali pozitivan stav kada je u pitanju Zapadni Balkan, kao i status kandidata za Srbiju, o čemu će se odlučivati krajem februara.


"Ovog trenutka postoji daleko bolje razumevanje kako bi do tog koraka napred moglo da se dođe. Mislim da preovlađuje uverenje da je dogovor moguć i postoji želja da se što pre postignu određeni koraci, kako ne bi došlo do drame u poslednjem trenutku, kao što je to bio slučaj u decembru", rekao je Jeremić

2024 © - Vesti online