Utorak 24.01.2012.
16:29
Beta

Saslušani danski vojnici zbog zločina u Dvoru

Tužilac Vukčević saslušava danske vojnike
 

Vekarić je rekao da je saslušanje prvog danskog vojnika počelo u 9.30, a da će srpski tužilac sutra nastaviti sa saslušanjem još trojice danskih vojnika, i jednog novinara, svedoka zločina.

On je precizirao da će nakon saslušanja svedoka biti razmenjene informacije sa hrvatskim državnim tužilaštvom, koje takođe radi na istrazi zločina u Dvoru na Uni, posle čega će biti odlučeno o daljim koracima u vezi sa tim slučajem.

Istraga zločina u Dvoru na Uni je prva tužilačka istraga koja se u predmetima ratnih zločina, prema novom Zakoniku o krivičnom postupku primenjuje od 15. januara ove godine.

O zločinu u Dvoru na Uni ponovo je počelo da se govori kada je u aprilu prošle godine danski list BT preneo priču bivšeg pripadnika snaga UN u Hrvatskoj Jana Velendorfa o zločinu.

Prema Velendorfovom svedočenju, danski vojnici iz Ujedinjenih nacija, stacionirani u Hrvatskoj za vreme "Oluje", nisu reagovali kad su ljudi u maskirnim uniformama (bez oznaka), pred njihovim očima 8. avgusta 1995. godine ubili devet hendikepiranih osoba srpske nacionalnosti, koji su se sakrili od rata u školi u Dvoru na Uni, preneo je BT.

List je pisao da su se pogubljenja dogodila samo nekoliko metara od danske jedinice koju je činilo 200 dobro naoružanih vojnika, koji su imali naređenje da samo posmatraju.

Danski radio preneo je tada da su danski vojnici dobili naređenje da ne intervenišu u vreme kada se dogodio zločin u Dvoru, tokom ofanzive hrvatskih snaga, koja je imala za cilj da se Srbi primoraju da napuste Hrvatsku.

2024 © - Vesti online