Utorak 24.01.2012.
15:05
Fonet

Kandić: Načelnik Generalštaba nije sprečio zločine na Kosmetu

Nataša Kandić: Predočite Tadiću činjenice o načelniku Generalštaba
 

Dokazi na kojima se zasniva presuda Haškog tribunala u predmetu "Milutinović i drugi", preživele žrtve iz Drenice, kao i dokumenti iz javne baze podataka Haškog suda, ukazuju na mnoge teške i masovne ratne zločine prema albanskim civilima u Drenici, u zoni odgovornosti Dikovića, rekla je Kandićeva.


Fond je, prema njenim rečima, pozivao nadležne da predsedniku Srbije Borisu Tadiću predoče činjenice o Dikovićevom postupanju tokom rata na Kosovu i dokaze Haškog suda o ratnim zločinima u njegovoj zoni odgovornosti.

Načelnik Generalštaba Lubiša Diković
 


 

Kandićeva smatra da Diković nije dostojan da bude načelnik Generalštaba i tvrdi da su tamo gde je bila 37. motorizovana brigada, počinjeni strašni zločini.

Šutanovac: Lažni dosije Fonda za humanitarno pravo

Pre postavljanja Ljubiše Dikovića na funkciju načelnika Generalštaba Vojske Srbije, proveren je njegov rad u prošlosti, izjavio je ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac i nazvao "lažnim" dosije koji je o Dikoviću objavio Fond za humanitarno pravo.
 

"Verujte mi da se i laičkim uvidom u personalni dosije Dikovića može videti da on nije bio na pozicijama za koje se optužuje", naglasio je Šutanovac u Nišu, napominjući da su provereni i navodi iz tog dosijea.
 

Kako je rekao, Diković "čak nije bio ni na lokacijama koje Fond pominje, reč je o 1994. i 1995. i području Zapadne Srbije, kao i 1998. godini i području Kosova i Metohije".

Šutanovac očekuje od Dikovića da zatraži sudsku zaštitu zbog iznošenja neistina o njemu.

"Smatram da u Srbiji ne može da bude sve dozvoljeno i da svako mora da odgovara za ono što kaže, napiše ili učini", poručio je Šutranovac.

On je ocenio da je dosije Fonda u pojedinim segmentima, ne samo neprimeren, nego i "monstruozan".

2024 © - Vesti online