Utorak 24.01.2012.
14:57
Beta

Naučnici: Tokio će pogoditi razoran zemljotres

Tokio čeka zemljotres jačine 7 stepeni, pokazuju istraživanja
 

Seizmolozi Univerziteta u Tokiju su svoju procenu zasnovali na povećanju broja potresa u tokijskom regionu, nakon dvostruke katastrofe od 11. marta 2011.

Zemljtores jačine devet stepeni - čiji je epicentar bio pod morem severoistočno od glavnog grada - i prateći cunami koji je usledio, izazvali su smrt ili nestanak gotovo 20.000 ljudi.

Grupa naučnika instituta za istraživanje zemljotresa rekla je da se u šest meseci nakon zemljotresa, broj umerenenih potresa jačine tri ili više stepeni u tokijskoj oblasti popeo na 343, u odnosu na 47 od prethodnih šest meseci.

Na osnovu teorije da je verovatnoća nastajanja većih potresa proporcionalna porastu manjih, naučnici su izračunali da postoji šansa od 98 odsto da Tokio pretrpi zemljotres jačine 6,2 do 7,2 u sledećih 30 godina.

Prema drugoj, vladinoj studiji, različitoj od prethodne, navodi se da šanse da Tokio pretrpi zemljotres jačine sedam stepeni u sledećih 30 godina iznose 70 odsto.

Dve studije koristile su različite metode za računavanje verovatnoće pojave potresa, rekao je Šinići Sakai, seizmolog iz univerzitetskog tima. Dok se metoda univerziteta oslanja na nedavni porast umerene seizmičke aktivnosti, vladina procena uzela je u obzir samo uslove za nastajanje potresa jačine 6,2 do 7,2.

Kako takvog potresa u tokijskoj oblasti nije bilo od marta, u proceni vladine studije nema promena, rekao je Sakai. Japan se nalazi na seizmički izuzetno aktivnom području i spada u zemlje sa najviše potresa na svetu.

Poslednji veliki zemljotres u Tokiju bio je Velkiki Kanto zemljotres 1923. u kome je stradalo 140.000 ljudi.

2024 © - Vesti online