Utorak 24.01.2012.
10:31
Beta

Kanada izručila Ruandi osumnjičenog za genocid

Mugesera se tereti da je u jednom govoru iz 1992. godine nazvao Tutsije "bubašvabama" koje treba istrebiti, što je ocenjeno kao direktna inspiracija genocida vladajućeg plemena Hutu nad Tutsijima u kojem je ubijeno između 800.000 i milion ljudi.

Mugesera se tereti da je u jednom govoru iz 1992. godine nazvao Tutsije "bubašvabama" koje treba istrebiti, što je ocenjeno kao direktna inspiracija genocida u kojem je ubijeno između 800.000 i milion ljudi
 

Ovaj bivši pripadnik vladajuće partije MRND, koji živi u Kanadi, 16 godina se borio protiv ekstradicije u Ruandu podnošenjem žalbi i drugih pravnih lekova, pa nije izručen ni kada je Vrhovni sud Kanade 2005. godine potvrdio presudu koja je to omogućila.

Mugesera tvrdi da je njegov govor "istrgnut iz konteksta" i da će, ukoliko biti izručen Ruandi, biti mučen ili ubijen. Njegovi advokati su zatražili od Komiteta UN za borbu poritv torture dodatno vreme kako bi ispitali da li takva opasnost zaista postoji.

Međutim, Vrhovni sud Kvebeka je juče odbio Mugeserinu poslednju žalbu, i njegovo izručenje je sada pravnosnažno.

Kako javljaju lokalni mediji, kanadski agenti su potom sproveli Mugeseru do aerodroma u Montrealu, a ruandanska ministarka spoljnih poslova Luiz Mušikivabo je potvrdila preko Tvitera da je on u avionu koji leti za Kigali, glavni grad Ruande.

Mugesera se tereti za podsticanje na genocid i zločine protiv čovečnosti.

U govoru koji je održao 1992. godine pred više od 1.000 članova vladajuće stranke u Ruandi, Mugasera je navodno rekao da Tutsije treba ubijati i bacati njihova tela u reku, i da su Tutsiji bubašvabe koje treba da budu istrebljene.

2024 © - Vesti online