Ponedeljak 23.01.2012.
23:48
Vestionline

Kandidatura Srbije za EU u februaru?

Pozivajući se na nezvanična saznanja iz diplomatskih izvora, RSE dodaje da Nemačka pokazuje fleksibilniji stav i da bi mogla odobriti Srbiji status kandidata već u februaru, čak ako i ne postigne dogovor, već samo napredak, o predstavljanju Prištine na regionalnim forumima.

Foto: Ilustracija


"Ono što je zanimljivo jeste da je šef srpske diploamtije, gospodin Vuk Jeremić, u Briselu na margini ovog skupa imao nekoliko važnih bilateralnih sastanaka, a među njima i susret sa nemačkim šefom diplomatije Gidom Vesterveleom", precizira RSE u izveštaju iz Brisela.


Iz nekih izvora bi se dalo zaključiti, iako to niko nije otvoreno rekao, napominje RSE, da Nemačka postaje nešto fleksibilnija po pitanju srpske kandidature. U tom smislu, izgleda da bi ona Srbiji mogla odobriti status kandidata već u februaru i to bez insistriranja na uslovu da Srbija reši problem predstavljanja Kosova na regionalnim forumima.


Prema izveštaju RSE, zahtev bi bio samo da se u rešavanju tog problema postigne napredak.  To je ono o čemu se danas u Briselu diplomatski šapuće, objašnjava izveštaj RSE i ističe da je do njega došla informacija kako je sastanak između Vestervelea i Jeremića bio vrlo srdačan.

"Zaista izgleda da je Nemačka spremna da malo popusti", zaključike RSE.

2024 © - Vesti online