Ponedeljak 23.01.2012.
13:27
Beta

Komersant: Rusija prodaje borbene avione Siriji

Ruski "jak 130" stiže u Siriju svidelo se to Zapadu ili ne

Dnevnik, pozivajući se na neimenovane izvore u ruskoj državnoj firmi za trgovinu oružjem - Rosoboroneksport, navodi da ugovor od 550 miliona dolara podrazumeva isporuku 36 aviona tipa "jak- 130". Portparol Rosoboroneksporta je odbio da komentariše te navode.


Ako se ispostavi kao tačan, taj sporazum će označiti otvoreno suprotstavljanje Moskve međunarodnim naporima da se izvrši pritisak na Asadov režim, koji se suočava sa širokom osudom zbog brutalnog obračuna s demonstrantima. Prema procenama UN, u više od deset meseci pobune u Siriji, ubijeno je više od 5.400 ljudi.


Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je prošle nedelje da Moskva ne smatra neophodnim da išta objašnjava ili se izvinjava zbog sumnje da je je jedan ruski brod isporučio municiju Siriji, uprkos embargu EU na oružje.


On je optužio Zapad da žmuri na napade opozicionih ekstremista I snabdevanje oružjem sirijske opozicije iz inostranstva. Lavrov je, takođe, upozorio da će Rusija blokirati bilo koji pokušaj Zapada da obezbedi podršku UN za upotrebu vojne sile protiv Sirije.


Rusija je još od sovjetskih vremena bllizak saveznik Sirije. Ona je redovno snabdevala Siriju avionima, raketama, tenkovima i drugim modernim naoružanjem.


"Jak-130" je dvomotorni borbeni avion za obuku, koji takođe može da bude korišćen za napade na kopnene mete.

2024 © - Vesti online